ČD odebraly kvůli covidu průvodčím píšťalky. Pro RegioJet jsou naopak nenahraditelné

Ekonomika Ekonomika
5. 9. 2020 14:47
Kvůli povinnosti nosit roušky v dopravních prostředcích zrušily České dráhy používání píšťalek, kterými průvodčí dávají signál strojvedoucím. Opatření, které souvisí s pandemií koronaviru, je zatím dočasné. Oproti tomu soukromý vlakový dopravce RegioJet z tohoto signálu neustoupí.
Ilustračí foto.
Ilustračí foto. | Foto: Ludvík Hradilek

O novém opatření drah informoval zpravodajský server E15. "V důsledku zavedených preventivních hygienických opatření musí vlakové čety nosit roušky. Z tohoto důvodu došlo ke zrušení používání píšťalky, kterou nelze skrze roušku používat," uvedla mluvčí ČD Gabriela Novotná.

Vlakové čety podle ní mohou upozornit cestující o ukončení nástupu a výstupu například slovně. "Moderní soupravy jsou navíc přímo vybaveny varovnou signalizací při uzavírání dveří. Jedná se například o soupravy City Elefant a další vlaky," dodala.

RegioJet zatím píšťalky neruší. Podle dopravce jsou pro zajištění bezpečnosti provozu klíčové. Personál je přitom používá venku, takže roušky dle firmy použití nebrání. "Píšťalky slouží jako jasný a okamžitý signál strojvedoucímu. Stojí-li vlak v oblouku či ve tmě, je píšťalka nenahraditelná," řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Další soukromý dopravce Leo Express ovšem nepoužíval píšťalky ani v minulosti. Za výpravu vlaku podle jeho vnitřního předpisu odpovídá strojvedoucí, který od vlakového personálu dostává viditelnou návěst, řekl serveru E15 mluvčí Emil Sedlařík.

Nošení roušek při pohybu mimo domov bylo v Česku povinné od poloviny března, postupně ale bylo zmírňováno. Od 1. září se opět musí nosit mimo jiné ve veřejné dopravě - a to nejen v MHD, ale také v meziměstských vlacích a autobusech, v rámci taxislužby nebo v zájezdových autobusech.

Při konzumaci jídla v těchto dopravních prostředcích si lidé mohou roušku sundat.

 

Právě se děje

Další zprávy