Doklad kontrolovat nemusíme, vysvětluje Ruzyně případ Brita, co odletěl s cizím pasem

Ekonomika Klára Čeperová, Ekonomika
20. 2. 2019 17:51
Allan Pool v neděli odletěl z Česka přes Amsterdam do Spojeného království na pas svého kamaráda. Jelikož na letišti prošel přes čtyři kontroly a nikdo si nevšiml, že má cizí pas, vyvolal jeho případ řadu otázek. Například jak je možné, že letěl mimo schengenský prostor bez pasové kontroly, či jak je možné, že letenku vydanou na jméno nikdo nezkontroluje podle dokladu totožnosti cestujícího.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Přestože letěl do Británie, která není v schengenském prostoru, pasovou kontrolou v Praze projít nemusel, jelikož měl mezipřistání v Nizozemsku, které v zóně volného pohybu je.

Pasažér se navíc předem odbavil přes internet, kde potvrdil, že má platný cestovní doklad. "Zpětně jsme prověřili, jak odbavení na tomto zmíněném letu probíhalo. Cestující měl již provedené odbavení on-line. Na letišti se tak po bezpečnostní kontrole dostavil rovnou do odletové čekárny," uvedla Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí společnosti Czech Airlines Handling, která lety této společnosti odbavuje.

Pavlíková doplnila, že v rámci schengenského prostoru s volným pohybem osob nemusí docházet ke kontrolám cestovních dokladů. Pochybení zaměstnanců tak odmítla s tím, že pasažér z Prahy pokračoval do Amsterdamu, který je součástí Schengenu.

Správný postup potvrzuje i zakladatel serveru Cestujlevně.com David Eiselt. "Oficiálně se má skutečně kontrolovat pouze cestovní doklad v podobě palubní vstupenky, nikoliv občanský průkaz či pas. Realita je však jiná, na letišti se kontroluje jak letenka, tak i osobní doklad, legislativa to však nevyžaduje," vysvětlil Eiselt a dodal, že při koupi letenky v rámci Schengenu nevyžadují všechny společnosti uvedení čísla dokladu a požadují pouze jméno a příjmení.

"K narušení bezpečnosti nedojde, neboť se cestující musí podrobit bezpečnostní kontrole," uzavřel Eiselt.

Otázkou zůstává, podle čeho se ověřuje právě jméno a příjmení, které jsou zejména u nízkonákladových aerolinek klíčové, jelikož jejich změna (a tedy přesun letenky na někoho jiného) je obvykle penalizována stoprocentním poplatkem. 

Cestujícího ovšem nezastavili ani v Amsterdamu. "Prošel jsem automatickou pasovou kontrolou v Amsterdamu," popsal Brit, jak snadno se dostal s cizím pasem z schengenského prostoru, do kterého Británie na rozdíl od Česka a Nizozemska nepatří.

Při vstupu na palubu letadla do Newcastlu ukázal personálu opět správný palubní lístek a cizí pas. A stejně tak i při imigrační kontrole v cílové destinaci.

"V Newcastlu se podívali do pasu a pustili mě dál," popisuje Pool, zatímco původní majitel pasu Steve Vincent čeká v Praze, až mu britská ambasáda vyřídí náhradní provizorní cestovní doklad.

 

Právě se děje

Další zprávy