Rozšíření D10 o další pruhy se přiblížilo. Nově stavěné nadjezdy s tím ale nepočítají

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
9. 11. 2020 10:45
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) počítá do budoucna s rozšířením dálnice D10 v úseku Praha-Mladá Boleslav do šesti pruhů. Už nyní tam totiž hustý provoz dosahuje stropu kapacity. Projekt nyní postoupil do zjišťovacího řízení, jak v pátek upozornil server Zdopravy.cz. Plány na rozšíření existují už dlouho, nedávno ovšem na trase paradoxně vzniklo několik nadjezdů, které s rozšířením nepočítají.
Nový most přes dálnici D10 u Benátek nad Jizerou
Nový most přes dálnici D10 u Benátek nad Jizerou | Foto: Skanska

Web Zdopravy.cz uvádí, že například v polovině října firma Skanska dokončila nový most na silnici II/610 u Benátek nad Jizerou, který má mimo jiné umožnit průjezd vozidel s vyšší tonáží. Mluvčí ŘSD Jan Studecký pro on-line deník Aktuálně.cz vysvětlil, že projekt na stavbu mostu byl vysoutěžen ještě předtím, než ŘSD loni rozhodlo o tom, že se dálnice D10 rozroste do šesti pruhů.

Studecký ale vyloučil, že by kvůli tomu nový 53 metrů dlouhý most čekala demolice. "Nebude demolován, jen tam dojde k nějakým stavebním úpravám, aby se tam šestipruh vešel," řekl s tím, že zřejmě bude muset být nějakým způsobem posunuta opěrná zeď. 

Stavba mostu byla spojena s rekonstrukcí 2,5kilometrového úseku silnice, dohromady náklady činily celkem 71,5 milionu korun, investorem byl Středočeský kraj. Na jakou částku vyjdou nutné úpravy mostu kvůli rozšíření dálnice, není jasné. Náměstek pro oblast investic Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Aleš Čermák ale uvedl, že je bude jakožto vyvolanou investici hradit ŘSD.

Také Čermák potvrdil, že kraj získal na výstavbu mostu stavební povolení v době, kdy ŘSD neplánovalo rozšíření v tomto úseku. Stavební povolení pro modernizaci dálnice je pak podle něj reálné nejdříve za osm až třináct let. "Technická studie je zpracována v nízké podrobnosti," uvedl také. 

Podle webu Zdopravy.cz navíc nejde o jediný most, který přes dálnici D10 v poslední době vznikl a který není na provoz ve třech pruzích v obou směrech uzpůsoben. Nedávno byl například zbourán a zcela nově postaven nadjezd spojující Svémyslice a Zeleneč nedaleko hranic Prahy. Rozsáhlou rekonstrukci má za sebou i další nadjezd u Brandýsa nad Labem, dále v samotných Benátkách nad Jizerou či nadjezd u obce Brodce.

Stádecký k tomu jen doplnil, že nadjezdy staršího data se už zbourání nevyhnou.

Kvůli rozšíření dálnice o plánových devět metrů má podle serveru Zdopravy.cz dojít k demolici čtyř bytových domů ve čtvrti Kbel v Benátkách nad Jizerou, kolem kterých D10 na estakádě nyní vede. Modernizace počítá kromě demolice mostů a rozšíření těch stávajících také s přestavbou všech mimoúrovňových křižovatek. Počítá se také se zrušením čerpacích stanic Benzina u dálnice přímo v Mladé Boleslavi, které shodou okolností právě procházejí kompletní rekonstrukcí.

Návrh na úpravu dálnice nyní ŘSD poslalo úřadům do zjišťovacího řízení, jež má rozhodnout zejména o tom, zda projekt má, či nemá významný vliv na životní prostředí a veřejné zdraví. Pokud úřad usoudí, že ano, je nutné zpracovat dokumentaci o vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Od staveb takového rozsahu bývá vyžadováno vždy. 

Dokumentace navazuje na již dříve zveřejněný plán na šestipruh z okraje Prahy do Brandýsa nad Labem, který se vztahuje na 41 kilometrů od Brandýsa nad Labem po křižovatku Kosmonosy.

2024? Příliš optimistické

I přestože ŘSD postoupilo projekt do zjišťovacího řízení, zahájení přestavby je zatím v nedohledu. Web Zdopravy.cz uvádí, že podle dokumentace by se první úseky měly začít stavět v roce 2024 a ŘSD by modernizaci mělo dokončit o šest let později. To jsou ale podle Stádeckého velmi optimistické vyhlídky, které se zcela určitě nestanou realitou.

Dálnice D10 vede až do Turnova, s rozšířením se ale počítá jen v úseku Praha-Mladá Boleslav. ŘSD nutnost nových pruhů zdůvodňuje expanzí automobilky Škoda Auto, kvůli čemuž v oblasti zhoustl provoz zaměstnanců i kamionů s autodíly.

Video: Podívejte se, jak pokračuje výstavba D11 z Hradce Králové do Jaroměře

Jak pokračuje výstavba D11 z Hradce Králové do Jaroměře. | Video: ŘSD
 

Právě se děje

Další zprávy