Má mít Česko své aerolinie i za cenu vyplacení Číňanů? Pro a proti zestátnění ČSA

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 26. 4. 2020 14:16
Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) by měl stát zvážit zestátnění Českých aerolinií (ČSA), které se kvůli pandemii potýkají s velkými ztrátami. Jako jednu z variant záchrany podniku to vidí i prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš (ANO). Experti, které oslovilo Aktuálně.cz, se ale k odkupu ČSA státem stavějí spíše skepticky. Projděte si jejich argumenty pro a proti návrhu.
České aerolinie - ČSA
České aerolinie - ČSA | Foto: Zuzana Šmajlerová

Pro: Bezpečnostní význam

Podle Sůry je třeba také vyzdvihnout výhodu letadel bázovaných v Praze a provozovaných českým dopravcem během krizových situací. "Ukázalo se to během nynější repatriace českých občanů ze zahraničí. Samotná armáda by to nezvládla," říká Sůra k argumentům, proč by stát neměl ČSA nechat napospas vlastnímu osudu.

S tím souhlasí i analytik Czech Fundu Lukáš Kovanda. "Letečtí dopravci mají svůj bezpečnostní význam, jak to pozorujeme v přímém přenosu v době koronavirové, kdy třeba i aerolinky Smartwings (pod které ČSA v současnosti patří - pozn. red.) zajišťovaly část repatriačních letů," podotkl.

Česká vláda evakuovala za poslední měsíc přes 5000 občanů z osmnácti zemí světa, většinou se jednalo právě o lety holdingu Smartwings.

 

Právě se děje

Další zprávy