Předběhl o 10 let dobu? Naopak, nešťastný obr A380 se vlastně narodil už jako stařec

Předběhl o 10 let dobu? Naopak, nešťastný obr A380 se vlastně narodil už jako stařec
Evropský výrobce letadel Airbus doufal, že prodá až 750 těchto strojů, na výrobní lince v jihofrancouzském Toulouse jich ale vzniklo jen něco málo přes 250.
S doporučenou cenou asi 450 milionů dolarů (zhruba deset miliard Kč) za letadlo se A380 stal zázrakem plným moderních technologií.
Vaz mu ale zlomila skutečnost, že na svět přišlo na základě požadavků jedné končící éry v letecké dopravě. Jeho délku dožití navíc zkrátila pandemie covidu-19, která měla na odvětví letecké dopravy katastrofální dopad.
Letadlo A380 vzniklo jako odpověď na stroj 747 zvaný Jumbo Jet konkurenční americké společnosti Boeing. Ve světě letectví, kterému dominovaly velké dopravní uzly a jen hrstka dopravců, se ale Jumbu dařilo.
Foto: ČTK
Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 27. 4. 2023 13:15
Jen málo co se vyrovná prvnímu pohledu na letoun Airbus A380, který absolvoval svůj první let přesně před 18 lety. Největší dopravní letadlo světa je tak obrovské, že rozpětí jeho křídel dosahuje délky fotbalového hřiště. Kabina nabízí dostatek místa a řadu vymožeností, což z letadla udělalo favorita u cestujících i posádky. Mnohem méně si ho však zamilovaly aerolinky.
 

Právě se děje

Další zprávy