Čína u Pekingu otevřela nové obří letiště, dílo architektky Hadidové má ohromit svět

Klikněte pro vstup do galerie.
Letiště Ta-sing, které z ptačí perspektivy vypadá jako mořská hvězdice, navrhla před svou smrtí světoznámá architektka Hadidová s čínskými partnery. Komplex byl vybudován za necelých pět let, přičemž náklady na stavbu dosáhly podle zpravodajského serveru BBC kolem 11 miliard dolarů (258 miliard Kč), podle jiných zdrojů ale byly celkové náklady na projekt podstatně vyšší.
Letiště postavené podle návrhu slavné britské architektky iráckého původu Zahy Hadidové se pyšní údajně největším terminálem na světě, má zatím čtyři ranveje a mělo by odbavovat 72 milionů pasažérů ročně, uvedla agentura AP.
Pro čínské hlavní město je Ta-sing druhým mezinárodním letištěm. Nachází se na stejnojmenném jižním předměstí metropole zhruba 50 kilometrů od centra. Hlavní pekingské mezinárodní letiště je podle počtu přepravených pasažérů druhé největší na světě po letišti Hartsfield-Jackson v Atlantě ve Spojených státech. Jeho kapacita ale nestačí a lety bývají často zpožděny. Nové letiště by mělo jeho provozu odlehčit.
Předpokládá se, že do roku 2025 bude letiště Ta-sing odbavovat 72 milionů cestujících ročně, pak by to mělo být až 100 milionů za rok. Sloužit bude nejen více než 20milionovému Pekingu, ale také například sousednímu městu Tchien-ťin se 14 miliony obyvatel. S městy letiště spojí vysokorychlostní i běžná železnice, metro a autobusová doprava.
Foto: ČTK
Ekonomika Ondřej Neufus Ekonomika, Ondřej Neufus
Aktualizováno 25. 9. 2019 11:12
Nedaleko čínské metropole Pekingu bylo oficiálně otevřeno nové mezinárodní letiště Ta-sing. Nachází se padesát kilometrů od hlavního města. V budoucnu by mělo letištěm projít více než 100 milionů lidí ročně a mělo by se stát nejrušnějším dopravním uzlem na světě. Letiště postavené podle návrhu slavné britské architektky Zahy Hadidové se pyšní údajně největším terminálem na světě.
 

Právě se děje

Další zprávy