Chybějící dostavba městského okruhu se přiblížila. Praha finišuje s plány tunelů

Studie ukazuje, jak má vypadat dostavbu pražského okruhu.
Chybějící úsek okruhu, známý jako Vlasta, bude měřit 10,3 kilometru. Náklady zatím město nevyčíslilo, hovoří se však až o 100 miliardách korun.
Přepracovaná studie počítá s tím, že poslední část městského okruhu nebude z povrchu takřka vidět. A to od severovýchodu, kde navazuje na tunel Blanka, až téměř k napojení na Jižní spojku. Z ulice by měly být patrné jen výjezdy z tunelu. Stejně tak většina meziúrovňových křižovatek zůstane z větší části skryta pod zemí.
Nově však pojedou v obou směrech tunelem pod Bílou skálou, jak ukazuje přepracovaná studie z roku 2019. Díky tomu se z dnešní Povltavské ulice stane rekreační oblast.
Pro výstavbu okruhu je pak nutný rovněž soulad stavby s územním plánem. Potřebné změny by mohly být schváleny v druhé polovině roku 2023. Takto bude vypadat napojení na Jižní spojku.
Foto: Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy
Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 5. 2022 13:08
Vedení pražského magistrátu předpokládá, že by dokumentaci k dostavbě chybějící části městského okruhu předalo stavebnímu úřadu letos v září. V týdnu to uvedl pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Magistrát bude následně s úřadem řešit jeho připomínky. Město musí také schválit změny územního plánu. Podívejte se, jak má dostavba okruhu vypadat.
 

Právě se děje

Další zprávy