České dráhy se chtějí zbavit "koženek". Na přeměnu 90 vagonů mají přichystáno 4,7 miliardy

spi spi
Aktualizováno 20. 8. 2018 10:57
České dráhy pokračují ve snaze omladit svůj image. Vypsaly tak novou soutěž na vozy pro vnitrostátní a mezistátní vlaky s rychlostí do 200 kilometrů za hodinu.
Foto: České dráhy

Praha - České dráhy pokračují v obnově dálkových vlaků. Jako náhradu starých vagónů poptávají výrobu dalších 90 moderních osobních vozů. S vítězem tendru uzavřou rámcovou smlouvu a vozy budou odebírat podle skutečných potřeb provozu a uzavřených kontraktů na dopravní obslužnost. Informovaly o tom v tiskové zprávě, která se však nezmiňovala o ceně.

Do obnovy vagonů chce společnost podle serveru zdopravy.cz vložit až 4,7 miliardy korun. Vagony mají mít podle něj schválení pro provoz vedle České republiky také na Slovensku, ve Slovinsku, Maďarsku, Německu, Rakousku a Polsku.

"České dráhy mají v provozu stále desítky starších osobních rychlíkových vagonů lidově přezdívaných koženka. Tyto vagony chceme v příštích letech z běžného provozu vyřadit a nahradit je komfortními vozy s klimatizací, wifi nebo elektrickými zásuvkami, ze kterých si mohou naši cestující napájet mobilní telefony, tablety nebo notebooky," vysvětluje důvod investice Miroslav Kupec, člen představenstva Českých drah odpovědný za techniku, servis a majetek.

Poptávané vozy mají být určeny pro vnitrostátní a mezistátní vlaky s rychlostí do 200 km/h. Vagony budou mít různá provedení pro 1. a 2. třídu, se zázemím pro přípravu občerstvení (bistrovozy) nebo multifunkční s vybavením pro nástup a cestování osob na vozících, pro cestující s malými dětmi (místo pro kočárek, přebalovací pult, dětské kino) a s místem pro přepravu jízdních kol.

V běžném provozu půjde z vagónů sestavit až desetivozová souprava s tlakotěsnými průchody, podobně jako u rychlovlaků.

Minulý týden vypsaly České dráhy obří tendr na dodávku 120 nových vlaků pro regionální linky.

Podívejte se, jak České dráhy zmodernizují restaurační vozy:

České dráhy zmodernizují restaurační vozy a přestaví je na bistrovozy | Video: České dráhy
 

Právě se děje

Další zprávy