České dráhy ustupují naštvaným cestujícím. K bistrovozům připojí i místa k sezení

Ekonomika Ekonomika
4. 10. 2019 16:15
Bistrovozy na linkách Českých drah zaplavila nedávno vlna kritiky. Jak upozornil server Aktuálně.cz, občerstvení se v rámci renovace spojilo s první třídou a cestující z "dvojky" se v nich k jídlu nesměli posadit. Teď dopravce ustoupil. Komfort zákazníků drah se má zlepšit - dopravce vyčlenil 12 míst ve vedlejším voze druhé třídy, kde mohou cestující zakoupené občerstvení konzumovat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: České dráhy

Na změnu upozornil server Zdopravy.cz. Týká se Valašských expresů číslo 126-129, 220, 221 a 520-523, na kterých je bistrovůz kombinovaný s první třídou řazen. Ve vlaku bude vždy hned vedle něj vůz, ze kterého bude vyblokováno v rezervačním systému celkem 12 míst právě pro využití zákazníky bistra. Opatření potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Bistrovozy vznikly přestavbou starších jídelních vozů, prostor pro jídlo a přípravu se zmenšil o polovinu a zbytek obsadila nově první třída.

Jak upozornil deník Aktuálně.cz, cestující, který chtěl konzumovat teplé jídlo u stolku tak musel mít jízdenku do první třídy. V opačném případě si pouze mohl vzít jídlo s sebou v plastovém obalu nebo ho sníst u stísněného barového pultu.

Přestože České dráhy původně odmítaly, že by si cestující na nové bistrovozy ve větším stěžovali, nově teď mohou s jídlem přejít do vedlejšího vagonu, ve kterém bude i obsluha. 

"Změnu konceptu cateringových služeb si vyžádala nutnost snižovat náklady na provoz vlaků. A to jak komerčních, tak objednávaných státem. Ve spojích, kde byl doposud řazen klasický jídelní vůz, si na změnu cestující teprve zvykají, proto jsme se rozhodli část sedadel druhé třídy ve voze sousedícím s bistrem vyčlenit pro konzumaci pokrmů," potvrdil pro server Zdopravy.cz Joklík. 

V provozu je podle něj zatím sedm bistro vozů. V průběhu roku 2020 plánuje dopravce přestavět dalších 11 vozů.

Pro cestující první třídy se na trase ovšem situace nemění - místo samostatného vagonu kolem nich nadále budou chodit cestující, kteří si chtějí zakoupit občerstvení. "Člověk si připadá až nepatřičně, když sedí v bistro voze, ale nechce jíst, protože potřebuje třeba pracovat," uvedl již dříve pro Aktuálně.cz na základě své zkušenosti jeden z cestujících "jedničky", Michal Berg.

 

Právě se děje

Další zprávy