České dráhy zrušily několik spojů v Moravskoslezském kraji. Chybí jim funkční vozy

ČTK ČTK
19. 12. 2022 15:18
České dráhy v pondělí bez náhrady zrušily deset párů spojů mezi Ostravou a Opavou a šest párů spojů mezi Ostravou a Frenštátem pod Radhoštěm. Důvodem je nedostatek provozuschopných vozidel. Upozornil na to server Zdopravy.cz. Dopravce problém potvrdil.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Potíže podle serveru Zdopravy.cz souvisejí s výpadky elektrických jednotek řady 471 CityElefant i dalších hnacích vozidel. "V případě jednotek CityElefant jde o dlouhodobé problémy, které se projevují v zimě při sněhových srážkách. Krystalky ledu se dostávají do elektroinstalace a způsobují zkrat," uvedl web.

České dráhy ve svém vyjádření pro portál uvedly, že v Bohumíně je aktuálně komplikovaná provozní situace v důsledku souběhu mimořádně nízkých teplot a velkého množství sněhu, které málokdo pamatuje. "Proto došlo k závadám vozidel, ale komplikovaná je i situace při manipulaci s vozidly a jejich přistavení na dílenská pracoviště. Stav komplikuje i problém s kvalitou práce dodavatelů a poškození vozidel při nehodách," uvedl státní dopravce.

Vlaky se podle nich daří postupně opravovat a pokud nenastanou další komplikace, mohla by se situace zlepšit už v úterý. České dráhy uvedly, že se snaží zajistit maximální počet spojů, byť jde o nasazení záložních souprav a vozidel, které mají v některých případech menší kapacitu.

"Cestujícím se za komplikace omlouváme a usilujeme o rychlou stabilizaci provozu. Zákazníky žádáme, aby sledovali aktuální informace na webu www.cd.cz nebo v aplikaci Můj vlak, kde mají k dispozici včasné informace o provozní situaci," sdělily České dráhy.

Video: Nejsou jen lidi, kteří nás nenávidí. Co děláme, je umění možného, říká šéf Českých drah (2. 9. 2022)

Je extrémní množství výluk. Infrastruktura v Česku je sice nejhustší v Evropě, ale jen pětina tratí je vícekolejných, říká Michal Krapinec. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy