Někteří cestující z Tuniska přiznali falešný test. Ministr se však za policii omluvil

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 7. 6. 2021 14:11
Část cestujících na letišti přiznala, že jim český lékař v zahraničí vydal potvrzení o testu na koronavirus, ačkoli ho neabsolvovali. Na dotaz k opětovnému testování turistů vracejících se letecky z Tuniska do Prahy to v pondělí uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Přetestování si v sobotu večer vyžádala cizinecká policie. Kulhánek v neděli uvedl, že hodlá prověřit oprávněnost postupu.
Letiště Václava Havla, ilustrační foto.
Letiště Václava Havla, ilustrační foto. | Foto: Magdaléna Daňková

"Situaci jsme prověřili u ministerstva vnitra. Problém byl, že část cestujících na letišti přiznala, že jim český lékař v zahraničí vydal potvrzení o testu, ačkoli testování vůbec nepodstoupili," uvedl v pondělí Kulhánek. "Zároveň jsem požádal ministerstvo zdravotnictví o metodický pokyn pro cestovní kanceláře, kde by se jasně uvedlo, jaké praktiky testování jsou v souladu s ochranným opatřením k cestování a jaké nikoli," doplnil.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se však za krok policie zadrženým cestujícím omluvil. Vyzval policejního prezidenta Jana Švejdara, aby jednal se zástupci cestovních kanceláří.

Zhruba dvě stovky turistů cestujících z Tuniska, převážně rodiny s dětmi, byli zadrženi na Letišti Václava Havla na několik hodin. Policie je odmítla pustit domů, protože antigenní testy, kterými se prokazovali, nesplňovaly podle neoficiálních informací platné parametry. 

"Už tu čekáme několik hodin. Je to opravdu velmi nepříjemná situace. Je tu hodně dětí, které pláčou, dokonce jsem slyšel dítě, které křičelo, že chce umřít. Lidé jsou nervózní, nespokojení," popisoval Aktuálně.cz v sobotu večer situaci jeden z cestujících Jan Bartošek, který strávil s manželkou a třemi dětmi týden na tuniském ostrově Djerba.

Dovolená se podle jeho slov povedla, ovšem až na přílet do Prahy. "Před odletem jsme si v Tunisu nechali celá rodina udělat antigenní testy na covid-19, za každý jsme zaplatili 23 eur a policie ho odmítá přijmout. Testování nám zajistila cestovní agentura Blue Style, u které jsme si dovolenou zaplatili," uvedl muž.

O zhruba hodinu později byla společnost GHC Genetics, která zajišťuje na letišti testování cestujících, požádána cizineckou policií, aby otestovala na nemoc covid-19 větší počet pasažérů.

"Dostali jsme zprávu, že lidé, kteří přiletěli z Tunisu, nemají platné testy, proto jsme rychle přesunuli čtyři naše zaměstnance na místo," uvedl Michal Mikšík z ruzyňské pobočky GHC Genetics. Doplnil, že není výjimkou, kdy testy ze zahraničí, se kterými se turisté na pražském letišti prokazují, jsou neplatné nebo padělané. 

"V kontextu s dalším průběhem celé události byly nakonec otestovány jen dvě osoby antigenním testem. Samotný postup při řešení celé situace je v plné kompetenci cizinecké policie a dalších kompetentních orgánů," uvedla později tato laboratoř v prohlášení k incidentu. 

Letadlo z Tunisu přiletělo do Prahy v sobotu v 19.40. Na palubě byli klienti několika cestovních kanceláří. Jedna z nich - agentura Blue Style následně na sociálních sítích uvedla, že testy klientů byly v Tunisu prováděny českou akreditovanou laboratoří s česky mluvícím personálem a přiložila její vyjádření.

"Tvrzení několika českých klientů o vydání potvrzení o negativním testu, ačkoliv test vůbec nebyl proveden, se netýká klientů společnosti Blue Style. Komplikace spojené s příletem cestujících z Tuniska do České republiky se týkaly i dřívějších letů toho dne, nikoliv pouze večerního letu QS2825. Klienti naší cestovní kanceláře, kteří využili možnost testování v akreditovaném zdravotnickém zařízení, mají platné testy prováděné řádným způsobem a pouze osobami, které  mají k uvedenému úkonu potřebné oprávnění," uvedla pro Aktuálně.cz Ilona Topolová, mluvčí Blue Style.

Doplnila, že všechny oficiální dokumenty cestovka předala cizinecké policii. "Věříme, že se tato situace nebude opakovat a naši klienti nebudou vystaveni dalším, bezdůvodným, komplikacím," dodala Topolová. 

Tunisko podle webu ministerstva zahraničních věcí spadá do kategorie zemí s velmi velkým rizikem nákazy covidem-19. Cestující z Tuniska tak musí předložit buď maximálně 24 hodin starý antigenní test nebo maximálně tři dny starý PCR test. Po příjezdu jdou cestující do samoizolace a mají povinnost pátý den absolvovat PCR test. Dokud nemají negativní výsledek testu, musí být v izolaci. Výjimku mají ti, kteří jsou očkováni nebo mají potvrzení, že v posledním půlroce prodělali covid-19.

Mohlo by vás zajímat: Šokované turisty na lodi pronásledoval hroch

Šokované turisty na Viktoriině jezeře v Keni pronásledoval rozzuřený hroch | Video: Associated Press
 

Právě se děje

Další zprávy