Tři noci v jednom záběru. Silničáři zveřejnili časosběr z otáčení dálničního mostu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 4. 2022 16:40
Obec Uhersko na Pardubicko byla svědkem ojedinělé a technicky náročné operace. Stavbaři tu během velikonočních svátků překlenuli přes železniční stanici polovinu budovaného mostu dálnice D35. Manévr, který je zachycen na videu, trval tři noci. Druhou část mostu přesunou stejným způsobem v květnu. Celý úsek D35 Ostrov - Časy uvede ministerstvo dopravy do provozu koncem letošního roku.
Časosběr zachycuje posun mostu přes železniční trať u Uherska v rámci výstavby dálnice D35. | Video: Ředitelství silnic a dálnic ČR

Most Uhersko je součástí zmíněného dálničního úseku a dělníci ho staví podél železniční trati. Těžké stroje o velikonočních svátcích osadily polovinu mostu kolmo přes koleje na dálniční trasu, celá akce zabrala tři noci a vyžádala si tak noční výluky na koridoru. Ředitelství silnic a dálnic nyní zveřejnilo časosběr, který otočení mostu zachycuje.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Petra Drkulová označila překlenutí mostu za ojedinělou a technicky náročnou operaci. Polovina mostu, která měří 86 metrů, se otočila asi o 35 stupňů.

"Posouváme ji na otáčecí dráze pomocí ocelové dočasné podpěry za pomocí hydraulického válce. Posun je asi 27 metrů," uvedl k tomu v průběhu akce Vladimír Dubšík z firmy Eurovia, která most staví.

Hydraulický válec bylo nutné postupně posouvat a kotvit, za hodinu se most posunul asi o tři metry. Poté se celá konstrukce zaměřila a výškově dorovnala. Totožná akce se bude opakovat od 6. do 10. května s druhou částí mostu.  

Následně firma spojí most nad železničním koridorem a bude pokračovat pokládkou živičných vrstev, montáží svodidel, dokončí odvodnění a vedení kabelovodů. Udělá také vodorovné značení a namontuje protihlukové stěny.

Ministerstvo dopravy chce dálniční most u Uherska, který bude měřit asi 175 metrů, zprovoznit koncem tohoto roku. 

Práce by neměly zpozdit ani komplikace z loňského podzimu, kdy klesla konstrukce mostu nad železnicí. Na vině byla projektová chyba v propočtech betonáže. Opravy trvaly několik týdnů, provoz na trati byl na půl dne preventivně zastavený, poté vlaky jezdily jen po dvou kolejích a sníženou rychlostí.

Stát plánuje na konci letoška současně zprovoznit i celý úsek D35 Ostrov - Časy.  Už na sklonku loňského roku uvedl do chodu první část D35 z Opatovic nad Labem do Časů.

Další úseky směrem na východ jsou v přípravě, úseky Ostrov - Vysoké Mýto a Vysoké Mýto - Džbánov plánují silničáři otevřít v roce 2026. Následovat budou patrně v roce 2027 části Džbánov - Litomyšl a Litomyšl - Janov a z Opatovce do Starého Města řidiči budou jezdit nejspíš v roce 2028.

 

Právě se děje

Další zprávy