Boeing pošle Maxe do vzduchu nejdříve v půlce roku, Smartwings až v dubnu 2021

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 22. 1. 2020 17:19
Americká strojírenská společnost Boeing neočekává, že by regulátoři schválili obnovení provozu jejích letadel 737 MAX dříve než v polovině letošního roku. Oznámila to firma, která tak potvrdila informace agentury Reuters a serveru CNBC. Akcie Boeingu na tyto informace reagovaly více než pětiprocentním poklesem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Provoz letadel 737 MAX byl loni v březnu přerušen po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí. Loni v listopadu Boeing předpovídal, že provoz letadel 737 MAX bude obnoven letos v lednu. V prosinci se však rozhodl pozastavit výrobu těchto letadel s tím, že není jasné kdy a za jakých podmínek se stroje vrátí do služby.

Ve středečním prohlášení Boeing uvedl, že o novém odhadu informoval letecké společnosti i své dodavatele. "Bezpečný návrat letadel 737 MAX do provozu je naší nejvyšší prioritou," upozornila firma.

Boeing již dříve odhadl, že ho problémy kolem letadel 737 MAX zatím stály více než devět miliard dolarů (v přepočtu přes 200 miliard korun). Předpokládá se, že firma příští týden při zveřejnění hospodářských výsledků oznámí v souvislosti s touto kauzou další rozsáhlé náklady, napsala agentura Reuters. Problémy s těmtio stroji by přitom podle odhadu analytiků mohly Boeing přijít až na 25 miliard dolarů (bezmála 568 miliard Kč).

Konec odstávky až za rok a čtvrt

Pozastavení provozu letadel 737 MAX se dotklo také české letecké společnosti Smartwings, která má ve flotile sedm těchto strojů a nedávno vyčíslila škodu z nemožnosti je používat na 1,5 miliardy korun. Český letecký dopravce počítá s nasazením odstavených letounů Boeing 737 MAX až od 1. dubna 2021. Do té doby je bude nahrazovat pomocí pronajímaných letadel a případně také úpravami v letovém řádu.

Firma přesto počítá, že na české trhu v létě nabídne více kapacit než loni. "Na situaci jsme připraveni, do flotily zavádíme dalších deset letadel, na kterých budou létat naše posádky," podotkla mluvčí Vladimíra Dufková.

Smartwings musel odstavená letadla nahrazovat už loni. "Nemožnost provozovat nové letouny 737 MAX a jejich dlouhodobá odstávka zcela zásadně zasáhly do našich ambiciózních plánů na další rozvoj linek a modernizaci flotily," řekl k problémům s letadly generální ředitel firmy Roman Vik. Podle společnosti se problémy nejvíce projevily na izraelském a francouzském trhu.

Pro letošní provoz dopravce s odstavenými Boeingy už nepočítá. I v případě, že letové úřady povolí provoz letadel v aktuálně předpokládaném termínu, jejich zprovoznění podle odborníků nejspíš zdrží přenastavení strojů u dopravců či zaškolení pilotů.

Problémy s letadly se projevily i na provozních výsledcích skupiny Smartwings, kam patří vedle Smartwings také České aerolinie. Na svých linkách loni skupina přepravila 8,2 milionu cestujících. Oproti předchozímu roku je to o 7,9 procenta méně, skupina tak poprvé zaznamenala pokles.

 

Právě se děje

Další zprávy