Bitva taxislužeb pokračuje. Soud zakázal Taxify využívat v Česku řidiče bez licence

ČTK ČTK
1. 10. 2018 16:36
Předběžné opatření se týká všech českých měst, v nichž Taxify funguje, s výjimkou Prahy, kde případ aktuálně řeší soud. 
Foto: Taxify

Praha - Estonská firma Taxify musí své služby v Česku s výjimkou Prahy dále provozovat pouze prostřednictvím prověřených řidičů s licencí a registrovanými vozy. Nařizuje jí to předběžné opatření, které vydal Městský soud v Praze. Informovala o tom v tiskové zprávě konkurenční společnost Liftago, která návrh na opatření podala.

Vydání předběžného opatření ČTK potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci. Taxify odmítla, že je provozovatelem nebo zprostředkovatelem přepravních služeb, podle firmy je zodpovědná pouze za softwarovou platformu. Blíže se k předběžnému opatření firma vyjádří až po jeho podrobném prostudování.

"Zástupci klasických taxi dispečinků se snaží zabránit pokroku za každou cenu a ve svých návrzích na předběžné opatření neustále opakují nepravdivé argumenty, které Taxify obviňují z toho, že poskytuje a zprostředkovává taxislužbu na území těchto měst. Taxify však zastává názor, že předmětem jejího podnikání není nic z toho, co se v obviněních opakovaně objevuje. Taxify bylo, je a nadále zůstane tvůrcem a provozovatelem softwarové platformy, kterou mohou využívat všichni řidiči, kteří si aplikaci nainstalují do svého chytrého telefonu," uvedla společnost ve vyjádření pro Aktuálně.cz

Předběžné opatření se podle společnosti Liftago týká všech měst, v nichž Taxify funguje, s výjimkou Prahy, kde případ aktuálně řeší soud. Taxify působí také v Ostravě, Olomouci, Plzni a Českých Budějovicích.

Podle ředitele Liftaga Ondřeje Krátkého nemusí Taxify přerušovat svoji činnost, musí však jezdit s licencovanými řidiči. Estonská firma podle něj dosud nechala své řidiče vozit zákazníky bez splnění potřebných zákonných požadavků a prověření trestní bezúhonnosti.

"Konkurenční služby porušující stávající zákon bohužel nemají žádnou motivaci ke zlepšení pravidel pro všechny na trhu," řekl Krátký. Podle něj platformy jako Uber nebo Taxify zneužívají své postavení, kdy vystupují jako zprostředkovatelé softwarů a za konání řidičů tak nenesou zodpovědnost.

Taxify s kritikou konkurence nesouhlasí a nadále zastává názor, že předmětem jejího podnikání není nic z toho, co se v kritice opakovaně objevuje. "Taxify bylo, je a nadále zůstane tvůrcem a provozovatelem softwarové platformy, kterou mohou využívat všichni řidiči, kteří si aplikaci nainstalují do svého chytrého telefonu," napsal ČTK šéf společnosti v Česku Roman Sysel.

Podobný návrh na předběžné opatření loni proti Taxify podalo také Sdružení pražských provozovatelů taxislužby. Chtělo zakázat provozování i zprostředkování služeb firmy v Praze. Soud však předběžné opatření vydat odmítl a případ nadále řeší.

Taxify začala v Česku fungovat v srpnu 2015. V Praze podle údajů společnosti využívá aplikaci několik stovek aktivních řidičů. V dalších městech začala služba fungovat od letošního července.

Česká firma Liftago byla založena v roce 2012 a podle informací firmy jejích služeb využívá přes 300 000 zákazníků ročně. Firma využívá výhradně služeb licencovaných řidičů. Do konce roku chce jezdit ve všech krajských městech.

Pražští taxikáři na protest proti působení Uberu a Taxify v hlavním městě několikrát blokovali dopravu. Uber argumentoval tím, že není taxislužbou, ale že zprostředkovává spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. S tím taxikáři nesouhlasí.

 

Právě se děje

Další zprávy