Tvrdý lockdown zasáhl hlavně výletníky z Prahy, ukázala data. Jinde je úbytek malý

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 3. 2021 8:07
Mezi posledním únorovým a nynějším týdnem se snížila intenzita dopravy na dálnicích v Česku až o polovinu kolem Prahy, dál od hlavního města jsou však poklesy výrazně nižší, či dokonce žádné. Kolem metropole se na tom se zákazem přejezdů mezi okresy, který kvůli epidemii koronaviru platí od začátku března, mohou spolupodílet i jarní prázdniny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Výrazně slabší ranní a odpolední dopravní špičky kolem hlavního města v tomto týdnu proti konci února ukazují vliv práce z domova. Vyplývá to z grafů a sdělení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Pokles na dálnicích v blízkosti Prahy mezi únorem a březnem je podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého patrný zejména u osobní dopravy. Upozornil ale na možný vliv jarních prázdnin, které mají v tomto týdnu i školáci z okresů Praha-východ a Praha-západ. "Ve větší vzdálenosti od Prahy jsou poklesy výrazně nižší, či dokonce žádné," dodal. Dokládají to grafy dopravní intenzity například ze 185. kilometru dálnice D1 nebo 71. kilometru dálnice D5.

Foto: ŘSD

Také zploštění grafu dopravní intenzity ráno a odpoledne je v nynějším týdnu ve srovnání s posledním únorovým týdnem patrné zejména kolem hlavního města. "Jsou výrazně slabší ranní a odpolední špičky, což je způsobeno zejména množstvím lidí pracujících z domova," uvedl Studecký.

Foto: ŘSD

Výraznější pokles v celorepublikových intenzitách je znát při srovnání let 2019 a 2021 zejména v osobní dopravě, v nákladní se vládní opatření proti šíření nákazy prakticky neprojevila. Na tranzitních úsecích a zejména u státních hranic je tak letos podle Studeckého nákladní doprava silnější než osobní. "V roce 2019 tomu bylo výrazně naopak," doplnil mluvčí. Grafy ŘSD srovnávaly dopravní intenzitu od pondělka do středy v tomto týdnu se stejnými dny posledního únorového týdne na šesti místech dálnic D1, D5 a D8.

Přísnější opatření proti šíření koronaviru, která zahrnují mimo jiné zákaz pohybu mimo okres kromě cest do práce, k lékaři či dalších vyjmenovaných výjimek, byla zavedená od 1. března. Platit by měla tři týdny. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale dnes uvedl, že výrazné uvolnění po 21. březnu není možné očekávat. Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve uvedl, že k rozhodnutí o dalším postupu se vláda zřejmě dostane až po Velikonocích.

 

Právě se děje

Další zprávy