Aerolinky v USA se obávají chaosu kvůli síti 5G. Rizika pro letadla analyzují i Češi

Ekonomika Ekonomika
19. 1. 2022 16:55
Spuštění datové sítě 5G vyvolalo mezi aerolinkami v USA vlnu znepokojení. Obávají se, že nová síť by mohla ovlivňovat zařízení v letadlech a způsobit rozsáhlé výpadky v dopravě. Síť chtějí u klíčových letišť zakázat. Americké telekomunikační společnosti AT&T a Verizon Communications zatím spuštění 5G v okolí některých letišť odložily. Bezpečnost letového provozu v této souvislosti zkoumá i Česko.
Letadlo American Airlines
Letadlo American Airlines | Foto: Reuters

Zavedení technologie v USA bylo stanoveno na 5. prosince roku 2021 ve frekvenčním pásmu 3,7-3,8 GHz a následně kvůli obavám z dopadu vysílačů blízko letišť na letecký provoz několikrát odloženo. 

Společnost AT&T ve středu oznámila, že po odložení bude spolupracovat s regulátory na vyřešení sporu. Firma Verizon pak uvedla, že se "dobrovolně rozhodla omezit svou 5G síť v okolí letišť".

Před vlivem nové sítě 5G na správné fungování některých přístrojů v letadlech mezi prvními varovali výrobci Airbus a Boeing. Aerolinky jako American Airlines, Delta Air Lines či United Airlines pak tento týden v dopise adresovaném řediteli Národní ekonomické rady Bílého domu Brianu Deesovi, ministrovi dopravy Petu Buttigiegovi, šéfovi FAA Stevu Dicksonovi a šéfce Federální komise pro spoje (FCC) Jessice Rosenworcelové varovali, že spuštění nové služby může způsobit, že dopravci nebudou moci používat velkou část svých dálkových letadel kvůli vlivu na správné fungování jejich přístrojů.

Odstavení letadel by podle aerolinek dále znamenalo, že desítky tisíc Američanů uváznou v cizině a v letecké dopravě nastane chaos. Letecké společnosti tak chtějí, aby se sítě 5G nezaváděly na některých důležitých letištích ve vzdálenosti zhruba 3,2 kilometru od letištních drah.

Zahraniční aerolinky jako dubajské Emirates či japonské All Nippon Airways již kvůli nejistotě kolem spuštění sítě 5G služeb přikročily ke zrušení některých letů do Spojených států.

Federální úřad pro letectví (FAA) varoval, že nová síť by mohla teoreticky vyvolat rušení některých citlivých přístrojů - konkrétně například výškoměrů - a výrazně ztížit provoz za snížené viditelnosti. Dodal, že bude nadále usilovat o to, aby zajistil, že cestování bude bezpečné i v době, kdy mobilní operátoři zavádějí 5G.

AT&T se nicméně ohradila, že v řadě zemí už systém funguje bez problémů. "Jsme frustrováni neschopností FAA uskutečnit to, co již uskutečnilo téměř 40 zemí, tedy bezpečné zavedení 5G technologie bez narušení leteckých služeb," uvedla firma AT&T podle zpravodajského serveru CNN.

5G u letadel je téma i v Česku

Spolehlivost přístrojů v letadlech v souvislosti s provozem 5G sítě analyzuje také Úřad pro civilní letectví v Česku. Ten loni v prosinci vydal prohlášení, které provozovatele letadel o situaci v USA informuje.

"Úřad pro civilní letectví je s problematikou možného rušení radiovýškoměrů letadel z důvodu použití sítí 5G obeznámen a je v kontaktu jak s provozovateli letadel, které má ve své dozorové kompetenci, tak mimo jiné s agenturou EASA (Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví, pozn. redakce), která uvedenou problematiku řeší na úrovni regulace v rámci EU," uvedl pro online deník Aktuálně.cz mluvčí úřadu Vítězslav Hezký.

EASA na konci roku uvedla, že sice nebylo zjištěno žádné riziko spojené s rušením radiových výškoměrů, přesto vydala několik doporučení pro provozovatele a piloty. Jde například o nutnost hlášení všech anomálií výrobci letadla nebo zařazení simulace nespolehlivé funkce výškoměru během vzletu a přistání při testování pilotů.

Například Francouze vedl podle České televize loni v únoru možný konflikt s novou sítí k doporučení vypínat v letadlech mobilní telefony s 5G. Francouzský úřad pro civilní letectví uvedl, že rušení signálu na blízké frekvenci rádiového výškoměru by mohlo způsobit "kritické" chyby při přistání.

Hezký bez bližších podrobností uvedl, že český úřad k provozu 5G sítě stále analyzuje dostupné informace. "V tuto chvíli nemáme ani ze strany EASA indicie, že by bylo v rámci leteckého provozu v ČR, respektive v EU nutné přijímat okamžitá opatření," dodal Hezký.

5G navazuje na předchozí generace sítí 3G, která přinesla rozšíření internetu do mobilu a vedla k rozmachu smartphonů, a 4G, jež nabídla rychlejší přenos dat a umožnila například sledovat streamovaná videa na cestách.

V Česku je nejdále v pokrývání signálem 5G operátor Vodafone, který eviduje 60 procent populace v dosahu 5G. T-Mobile měl na konci roku asi 25 procent populace. O2 v současnosti pokrývá část Prahy a některé lokality na Moravě. V prvním čtvrtletí bude podle společnosti v dosahu půl milionu domácností a do konce roku se jejich počet téměř zdvojnásobí na zhruba 900 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy