Do letadla jen s kabelkou. Další aerolinky zpoplatňují zavazadla, pomůže náš přehled

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 16. 2. 2020 14:58
Norská nízkonákladová společnost Norwegian Air Shuttle, která z Prahy létá do Osla a Stockholmu, zpřísnila svou zavazadlovou politiku. Od 23. ledna si pasažéři, kteří si koupili nejlevnější letenku (Low Fare), připlatí i za zavazadlo na palubě. Norský dopravce jde ve stopách dalších nízkonákladových aerolinií, které k tomuto kroku přistoupily už v minulosti.
Letadlo aerolinií Wizz Air na letišti v Sarajevu
Letadlo aerolinií Wizz Air na letišti v Sarajevu | Foto: Reuters

Wizz Air

Stejně jako Ryanair i původně maďarské nízkonákladové aerolinie od listopadu 2018 zahrnují do ceny letenky pouze příruční zavazadlo, které nepřesáhne rozměry 40×30×20 cm a neváží více než 10 kg. Především se ale musí vejít do prostoru pod sedačkou.

Dvě zavazadla, z nichž se jedno uloží do zavazadlových skříněk nahoře, si mohou "dovolit" pouze cestující, kteří si koupili letenku třídy Wizz Priority. Ta zajišťuje také přednostní nástup do letadla. Wizz Air létají z Prahy do Londýna, na italské Bari a do gruzínského Kutaisi.

Příruční zavazadlo Doplňkové příruční zavazadlo
Max. rozměry 1x 40×30×20 cm 1x 55×40×23 cm
Max. hmotnost  10 kg 10 kg

Cena Wizz Priority: od 130 do 905 Kč při nákupu on-line nebo prostřednictvím telefonického centra, 515 Kč při zakoupení služby na letišti

Příplatek za další zavazadlo pro cestující bez Wizz Priority, které si ale musí nechat odbavit: od 235 do 1475 Kč (záleží, zda jde o období sezony, nebo mimo sezonu)

 

Právě se děje

Další zprávy