České domácnosti bohatnou rychleji, než se zadlužují. Krize je naučila ukládat peníze

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
12. 9. 2018 11:43
Domácnosti jsou za posledních deset let skoro o polovinu bohatší. Jsou mezi nimi však podstatné rozdíly.
Rodinné finance jsou v Česku zatím většinou vyrovnané.
Rodinné finance jsou v Česku zatím většinou vyrovnané. | Foto: Shutterstock
Vklady v bankách stále výrazně převažují nad úvěry domácností.
Vklady v bankách stále výrazně převažují nad úvěry domácností. | Foto: ČBA

Praha - Majetková a finanční situace českých domácností se v průběhu poslední dekády celkově výrazně zlepšila. Čisté jmění domácností vzrostlo od roku 2008 o téměř 38 procent na 10,951 bilionu korun. Vyplývá to z dat, které zveřejnila České bankovní asociace.

Čisté jmění domácností představuje rozdíl mezi celkovou hodnotou majetku domácností a jejich finančními závazky vůči bankám.

Podle studie Finanční chování domácností v Česku v teorii a praxi, kterou si asociace nechala vypracovat od odborníků z Vysoké školy ekonomické, vklady domácností u bank v posledních dvou dekádách převyšovaly jejich bankovní úvěry. Ke konci roku 2017 to bylo o 772 miliardy korun.

Vývoj majetkové a finanční situace českých domácností v posledních 20 letech. Pro vysvětlivky klikněte na snímek.
Vývoj majetkové a finanční situace českých domácností v posledních 20 letech. Pro vysvětlivky klikněte na snímek. | Foto: ČBA

Nejvíce peněz přitom drží domácnosti na běžných a spořících účtech, zatímco termínované vklady jsou zejména od poslední krize v závěru minulé dekády výrazně méně populární. Nárůst peněz držených na běžných účtech svědčí především o konzervatismu části českých domácností a o tom, že si chtějí držet finanční rezervu pro nenadálé potřeby.

"Nárůst objemu prostředků, držených na běžných účtech v poslední dekádě, souvisí také s poklesem úrokových sazeb na spořících účtech na rekordně nízké úrovně," vysvětluje profesor Martin Mendel z Fakulty financí a účetnictví VŠE.

Zadlužení vůči platům stoupá

Příznivý vývoj celkového objemu vkladů u bank nicméně podle studie zastírá rozdíly mezi domácnostmi. Lze totiž přepokládat, že zatímco jedna skupina domácností peníze ukládá, tedy vytváří depozita, ta druhá si půjčuje - dostává úvěry. "Z hlediska strukturálního pohledu může být tento ukazatel stabilní (jedni spoří a druzí si půjčují), ale přitom může docházet k předlužení určité skupiny domácností," upřesňuje Mendel.

Porovnání zadlužení v jednotlivých letech k průměrné mzdě.
Porovnání zadlužení v jednotlivých letech k průměrné mzdě. | Foto: ČBA

Dluhové zatížení domácností - tedy stav spotřebních úvěrů a úvěrů na bydlení v poměru ke mzdám a platům - přitom roste. "Růst tohoto poměru z 0,14 v roce 1997 na 1,02 v roce 2017 signalizuje, že zadluženost pomáhala stimulovat ekonomický růst, ale prostor jejího dalšího růstu se postupně vyčerpává," upozorňuje docent Petr Teplý z Fakulty financí a účetnictví VŠE.

Nemovitosti i cennosti jsou investiční hit

Pohled na celkovou majetkovou situaci domácností ukazuje, že jako celek bohatnou a jejich čisté jmění se zvýšilo za posledních deset let o téměř dvě pětiny. S příchodem krize před deseti lety některé domácnosti začaly přesouvat své peníze do aktiv, jako jsou nemovitosti, půda a cennosti, které považují za bezpečnější.

Úvěry na bydlení hrají v posledních letech v rámci struktury dluhů jasný prim.
Úvěry na bydlení hrají v posledních letech v rámci struktury dluhů jasný prim. | Foto: ČBA

Finanční aktiva, oběživo a vklady vzrostly za deset let o 58 procent, účasti a podíly v investičních fondech o 53 procent, pojistné a penzijní rezervy o 67 procent. "Domácnosti se v posledních deseti letech naučily hledat možnosti, jak své peníze lépe zhodnotit prostřednictvím investování do dlouhodobě výnosnějších finančních aktiv," podotkl ekonomický analytik České bankovní asociace Miroslav Zámečník.

Ve finančních aktivech domácností vůbec nejrychleji rostlo držení dlouhodobých cenných papírů ze 17 miliard na 152 miliard korun, tedy bezmála devítinásobek. "Tento růst svědčí o rychle rostoucím zájmu domácností o institucionální dluhopisy tuzemských i nadnárodních společností," dodává ekonomický analytik bankovní asociace Miroslav Zámečník.

 

Právě se děje

Další zprávy