Dolarových milionářů je v Česku přes 32 tisíc. Pomohla jim i omezení v době pandemie

Johana Kofroňová ČTK Johana Kofroňová, ČTK
25. 6. 2022 11:53
Takzvaných dolarových milionářů v Česku loni přibylo. Vzrostl i jejich majetek, ukazuje nová zpráva World Wealth Report 2022, kterou pravidelně zveřejňuje společnost Capgemini. Důvodů je přitom hned několik - od oživení ekonomik po pandemii koronaviru po růst cen nemovitostí a akciových trhů.
Foto: iStock

Dolaroví milionáři jsou definováni jako ti, kteří mají investovatelné jmění milion amerických dolarů (asi 23,5 milionu korun) a více, s výjimkou hlavního bydliště, sběratelských předmětů, spotřebního materiálu a zboží dlouhodobé spotřeby.

Rozložení bohatých lidí v rámci celého světa.
Rozložení bohatých lidí v rámci celého světa. | Foto: World Wealth Report 2022

Konkrétně v Česku se loni jejich počet zvýšil o sedm procent, celkem jich je tak v tuzemsku už 32 200. Dohromady se jejich majetek navýšil o 7,7 procenta na necelých 79 miliard dolarů (1,8 bilionu korun). 

Kromě oživení ekonomik či pokračujícího zdražování na trhu s nemovitostmi ale pomohla řadě bohatých Čechů paradoxně i omezení v době pandemie koronaviru. "Některým lokálním firmám pomohlo také narušení dodavatelských a dopravních řetězců vlivem pandemie, díky kterému získaly nové zakázky na úkor globální konkurence," podotýká ředitel Capgemini Česká republika Ondřej Valvoda.

Celosvětová populace dolarových milionářů vzrostla loni o 7,8 procenta a jejich majetek stoupl o osm procent. Nejvyšší nárůst populace i bohatství, o 13,2 procenta, respektive 13,8 procenta, měli milionáři Severní Ameriky. Evropa na druhém místě - s nárůstem počtu o 6,7 procenta a majetku o 7,5 procenta -  odsunula na třetí místo region Asie a Tichomoří s růstem počtu o 4,2 procenta a jejich bohatství o 5,4 procenta.

Nejvíce bohatých s majetkem přes milion dolarů je podle společnosti Capgemini právě ve Spojených státech, dále v Japonsku, Německu a Číně. Dohromady si tyto země mohou započíst přes 62 procent milionářů.

Nejrychleji ale v roce 2021 bohatli takzvaní ultramilionáři, tedy ti s majetkem vyšším než 30 milionů dolarů. Průměrně se jejich bohatství navýšilo o téměř deset procent. 

Počet dolarových milionářů ve světě:

Foto: World Wealth Report 2022

Letos je to už ale jinak. Vysoká inflace a zvyšování úrokových sazeb centrálních bank totiž podle ní vede ke ztrátám na akciových trzích. Výsledkem je, že globální bohatství dolarových milionářů kleslo oproti konci roku 2021 o čtyři procenta. 

Pokles cen akcií ovlivní především bohaté lidi v Severní Americe, ale také v Evropě, která se potýká i s geopolitickou krizí.

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle žebříčku časopisu Forbes šéf Tesly Elon Musk s majetkem 219 miliard dolarů (v přepočtu 4,9 bilionu korun). Předstihl zakladatele společnosti Amazon Jeffa Bezose (171 miliard dolarů), který si prvenství držel předchozí čtyři roky.

Z Čechů letos skončila nejvýše, na 104. místě, Renáta Kellnerová s rodinou se jměním ve výši 16,6 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy