Dolar oslabuje, obchodníci se vyhýbají rizikovým transakcím

ČTK ČTK
28. 9. 2015 18:40
Americký dolar oslabuje na devízových trzích. Odpoledne vykazoval dolar vůči japonskému jenu pokles o 0,6 procenta na 119,88 JPY. Euro k jenu ztrácelo také zhruba 0,6 procenta a pohybovalo se kolem 134,08 JPY, zatímco vůči dolaru si jednotná evropská měna 0,1 procenta připisovala na 1,2020 USD. Jedním z důvodů je snaha obchodníků vyhýbat se rizikovějším transakcím. Na trhu obecně panuje nejistota ohledně ekonomických údajů ze Spojených států a z Číny, které budou zveřejněny tento týden. Investory znepokojuje i dnešní propad na akciových trzích.
 Americký dolar
 Americký dolar | Foto: Reuters

Londýn/New York - Americký dolar na devizových trzích oslabuje, obchodníci mají snahu vyhýbat se rizikovějším transakcím. Těží z toho zejména japonský jen a švýcarský frank, měny považované za obecně bezpečnější investici. Na trhu panuje nejistota ohledně ekonomických údajů ze Spojených států a z Číny, které budou zveřejněny tento týden. Investory znepokojuje i dnešní propad na akciových trzích.

Krátce po 17:00 SELČ vykazoval dolar vůči japonskému jenu pokles o 0,6 procenta na 119,88 JPY. Euro k jenu ztrácelo také zhruba 0,6 procenta a pohybovalo se kolem 134,08 JPY, zatímco vůči dolaru si jednotná evropská měna 0,1 procenta připisovala na 1,2020 USD.

"Trh ovládá averze vůči riziku. Pokud tento týden uvidíme další slabé údaje z Číny, mohlo by to vést ke zvýšeným nákupům jenů," řekl agentuře Reuters nejmenovaný obchodník v Londýně.

Čínský statistický úřad oznámil, že zisk čínských průmyslových firem v srpnu meziročně klesl o 8,8 procenta, což představuje nejvýraznější propad od roku 2011. Investoři nyní čekají na čtvrteční údaje o zářijovém vývoji aktivity čínského zpracovatelského sektoru. V pátek pak americká vláda zveřejní zprávu o zářijové tvorbě nových pracovních míst ve Spojených státech.

 

Právě se děje

Další zprávy