Dolar je nejdražší za deset let, koruna za to ale nemůže

Ekonomika Ekonomika
6. 3. 2015 15:20
Vůči euru je dolar nejsilnější dokonce od roku 2003. Za vším stojí především centrální banky eurozóny a USA.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha – Koruna v pátek oslabila k dolaru na nejnižší úroveň za posledních deset let. Kolem třetí hodiny odpolední se na devizovém trhu obchoduje s kurzem 25,10 USD/CZK. Přes 25 korun stál dolar krátce už na konci letošního ledna, předtím však naposledy v létě roku 2005.

"A to přitom vůči euru je nyní koruna blízko nejsilnějších úrovní od zahájení intervencí na podzim 2013, obchoduje se totiž pod hladinou 27,30 EUR/CZK," upozorňuje Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin.

Banky a směnárny dolar prodávají ještě dráž. Například v České spořitelně dnes americkou měnu koupíte za 25,49 koruny, v ČSOB vyjde na 25,28 koruny a v Komerční bance na 25,35 koruny.

Dolar neposiluje jen ke koruně. Na světových trzích se mu nyní velmi daří, posiluje zejména právě k euru. Vůči euru je dnes dolar nejsilnější dokonce od roku 2003, když se dostal pod hladinu 1,09 EUR/USD.

Za vším podle Šimka stojí především politiky centrálních bank eurozóny a USA. Evropská centrální banka včera oznámila detaily takzvaného kvantitativního uvolňování, během kterého začne již v pondělí nakupovat na trzích dluhopisy tempem 60 miliard eur za měsíc s cílem dále uvolnit měnovou politiku a zvednout inflaci.

Oproti tomu americký FED se již připravuje na utahování měnové politiky, první zvýšení sazeb by mohlo přijít již na červnovém zasedání.

Nad hranici 25 korun pak katapultovala kurz dnešní data z amerického trhu práce. Podle nich vytvořila americká ekonomika v lednu mnohem více pracovních míst, než trh očekával. "To pak zvyšuje pravděpodobnost, že FED nebude se zvyšováním úrokových sazeb příliš otálet," vysvětluje analytik Šimek.

Na 25 korunách se tak kurz nemusí zastavit a koruna může ještě dále slábnout. Vůči euru totiž koruna již příliš posílit nemůže, neboť by kurz bránila Česká národní banka, naopak kvůli odlivu dividend v dalších měsících bude spíše slábnout.

Samotný dolar bude podle Šimka zřejmě na světových trzích ještě dále sílit pod vlivem rostoucích výnosů na dolarovém trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy