Dokončeno. Severní energetická převzala Chvaletice

ČTK ČTK
2. 9. 2013 15:40
Smlouva o prodeji elektrárny byla podepsána v březnu
Elektrárna Chvaletice
Elektrárna Chvaletice | Foto: ČEZ

Most - Společnost Severní energetická v pondělí převzala od elektrárenské společnosti ČEZ akcie elektrárny Chvaletice, stala se tak jejím stoprocentním vlastníkem. Informovala o tom mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová. Smlouva o prodeji elektrárny byla podepsána v březnu.

Nejprve ji přezkoumal a povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Severní energetickou, která do obchodu vstupovala ještě pod názvem Litvínovská uhelná, uznala jako vhodného kupce také Evropská komise. Pondělním předáním akcií a změnou v orgánech společnosti byl podle Benešové celý proces prodeje dovršen.

Spolumajitel společnosti Jan Dienstl v dubnu řekl, že by životnost elektrárny Chvaletice měla být prodloužena do roku 2029. Investice do opatření, která mají zmírnit dopad provozu elektrárny na životní prostředí, má činit 1,8 miliardy korun. "Uděláme všechno pro to, abychom tu elektrárnu mohli provozovat v řádu desítek let. Máme zájem ji opravit," řekl Dienstl.

Skupina ČEZ chtěla Chvaletice provozovat jen do konce roku 2015. Nákup Chvaletic podle Dienstla představuje zajímavou investici i kvůli odbytu uhlí z dolu ČSA, které bude výroba elektřiny dál zhodnocovat.

Na Severní energetickou se Litvínovská uhelná přejmenovala počátkem srpna. Dokončila tak proces oddělení od skupiny Czech Coal. Ta se v roce 2008 rozdělila na tři dceřiné společnosti: Vršanskou uhelnou, Litvínovskou uhelnou a Czech Coal Services.

ČEZ elektrárnu prodal za 4,12 miliardy korun. Slib prodeje jedné z elektráren o výkonu 800 až 1000 megawattů měl od začátku zmírnit obavy Evropské komise z dominantního postavení ČEZ na českém trhu. Brusel dokonce zahájil v roce 2009 vyšetřování ČEZ z obavy, že blokuje vstup konkurence na trh.

"Nový vlastník hodlá elektrárnu modernizovat a dlouhodobě provozovat. Jejím řízením byl pověřen nový generální ředitel Ing. Luboš Pavlas, jehož dlouholeté odborné i manažerské zkušenosti zajistí naplnění strategických plánů akcionářů. Finančním garantem kontraktu je Československá obchodní banka," uvedla Benešová.

 

Právě se děje

Další zprávy