Dokážeme vyrobit vodu ze vzduchu. Česko chce na výstavě Expo 2020 zaujmout unikátním systémem

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 26. 6. 2017 13:25
Česká republika se bude na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji prezentovat unikátním systémem, který dokáže za pomoci solární energie produkovat vodu ze vzduchu. Mechanismus by mohl pomoct regionům, které nedostatek vody sužuje. Koncept české výstavy schválila vláda.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Voda vyrobená ze vzduchu s pomocí solárních panelů bude základem české expozice světové výstavy Expo 2020 v Dubaji a možná i artiklem pro regiony závislé na jejích dodávkách.

Účast Česka na výstavě dnes schválila vláda. Koncepce počítá s výstavbou vlastního pavilonu a vývojem technologie na výrobu vody ze vzduchu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) jmenuje generálním komisařem pro Expo Dubaj Jiřího Františka Potužníka, který šéfoval českému zastoupení na světové výstavě v Miláně a na jaře zvítězil ve výběrovém řízení pro nadcházející Expo.

Potužník agentuře ČTK řekl, že ministři o koncepci, kterou navrhl, podrobně debatovali. Znovu by měl o postupu příprav kabinet osobně informovat zhruba za půl roku.

"Chceme prezentovat systém, který dokáže za pomoci solární energie produkovat vodu ze vzduchu, a to v podstatě samoudržitelně, to znamená bez dalších energií," řekl Potužník. Na projektu chce spolupracovat s Českým vysokým učením technickým (ČVUT) a Akademií věd.

"Víme, že takovýhle systém dokážeme postavit, a dopadne-li to dobře, měla by to být nejen prezentace českého know-how, ale ten patent by měl zůstat v ČVUT a mělo by to být i něco, s čím by škola mohla do budoucna hospodařit v různých aplikacích," uvedl Potužník s tím, že vody není nikde dostatek a Expo se bude konat v regionu, který je na dodávkách vody ze zahraničí závislý.

"My doufáme, že když se to podaří postavit, bude to řešení i pro další regiony od Afghánistánu až po jih Ameriky," poznamenal.

Všeobecná světová výstava se uskuteční v Dubaji za tři roky, v regionu Středního východu, Afriky a jižní Asie půjde o první takovou akci. Ústředním tématem bude "Spojování myšlenek, vytváření budoucnosti".

Česko se bude ve vlastním pavilonu prezentovat jako země přírody, inovací a hlavně vody. "Snažíme se i na základě dobrých výsledků z Milána, kde nám proplétání technologií přineslo bronzovou medaili za architekturu, propojit různá vědecká odvětví," přiblížil Potužník základ svého projektu.

Náklady na pavilon a expozici mají být ve výši 250 milionů korun, další desítky milionů by podle návrhu mohly být navíc investovány do okolí české budovy a doprovodných programů. "Přímo z rozpočtu počítá projekt se 160 miliony korun, 70 milionů zůstalo z Milána jako nevyčerpaná úspora, kterou bychom chtěli vyčerpat, a 20 milionů seženu ze soukromých zdrojů, podobně jako to bylo v Miláně," popsal Potužník finanční zdroje projektu.

Voda byla jedním z klíčových témat českého pavilonu už v Miláně. Smontovaný byl z recyklovatelných modulů, které vyrobila vizovická firma Koma. Návštěvníci se v pavilonu seznamovali s Českou republikou, jejími kraji a českými úspěchy na poli vědy a moderních technologií. Potužník byl v Miláně generálním komisařem české účasti, o pět let dříve byl ředitelem marketingu pro českou účast na světové výstavě v Šanghaji.

 

Právě se děje

Další zprávy