Dohodnuto. Roaming by měl podle EU skončit za dva roky

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
30. 6. 2015 8:07
Předběžnou dohodu oznámilo Lotyšsko, které nyní Evropské unii předsedá.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brusel - Zástupci členských států Evropské unie a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody, na jejímž základě budou od června 2017 zrušeny poplatky za používání mobilních telefonů v zahraničí.

Oznámilo to Lotyšsko, které nyní Evropské unii předsedá. Dohodu ovšem již minulý týden signalizoval eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger.

"V rámci dohody budou roamingové poplatky odstraněny od 15. června 2017," sdělilo Lotyšsko po dvanáctihodinovém jednání s evropskými zákonodárci. Dohodu ještě musí během příštích šesti měsíců schválit jednotlivé členské státy, upozorňuje agentura Reuters.

Začalo se už před osmi lety

Evropská komise začala již v roce 2007 omezovat maximální výši roamingových poplatků.

K jejich dalšímu výraznému snížení hodlá EU podle agentury DPA přikročit 30. dubna 2016, od kdy by měla cena volání v rámci členských zemí činit maximálně pět centů (1,40 Kč) za minutu. V současnosti činí maximum 19 centů pro odchozí a pět centů pro příchozí hovory.

Cenový strop pro SMS zprávy by se měl od 30. dubna 2016 snížit na pouhé dva centy (55 haléřů) ze současných šesti centů a maximální cena za jeden megabyte dat by měla klesnout na pět centů z dosavadních 20 centů. Uvedené ceny nicméně nezahrnují daň z přidané hodnoty.

Telekomunikační sektor plány na zrušení roamingových poplatků ostře kritizuje kvůli obavám z poklesu příjmů. Někteří odborníci varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

 

Právě se děje

Další zprávy