Z fondů přitečou další stamiliardy, Česko se dohodlo s EU

ČTK ČTK
26. 8. 2014 17:32
Do roku 2020 má Česko jen z evropských fondů politiky soudržnosti k dispozici celkem 22 miliard eur, tedy v přepočtu 616 miliard korun.
Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Evropská komise uzavřela s Českou republikou dohodu o partnerství, a do Česka tak z Bruselu v příštích letech připlují další stamiliardy korun.

Dohoda umožní v nynějším víceletém finančním období do roku 2020 investovat v Česku z evropských fondů politiky soudržnosti celkem 22 miliard eur, tedy v přepočtu 616 miliard korun.

Česko také získá dvě miliardy eur - asi 56 miliard korun - na rozvoj venkova a 31 milionů eur - zhruba 870 milionů korun - na rybolov. O uzavření dohody dnes informovala tisková služba Komise.

Dohoda je základním dokumentem, kde si Komise a ČR určují využití evropských peněz v příštích letech. Vyjednávalo se o ní delší dobu, definitivní verzi česká vláda odsouhlasila na konci července.

K předchozímu návrhu Prahy měla Komise desítky připomínek. Už dříve vláda schválila všech devět operačních programů pro nynější finanční období 2014 až 2020.

Inovace, vzdělání a nezaměstnanost

Podle Komise mají být evropské peníze určeny například na podporu inovací, odbornou přípravu a vzdělávání ve městech i obcích. Pomoci by tak měly při boji s nezaměstnaností a obnově ekonomického růstu. Podpořit by měly také podnikání, boj proti sociálnímu vyloučení a pomohou ekonomice, která bude účinně využívat vstupní zdroje a bude šetrná k životnímu prostředí.

"Investice musí mít v souladu s novou politikou soudržnosti strategickou povahu a musí se zaměřovat na reálnou ekonomiku, udržitelný růst a investice do lidských zdrojů. Prvořadá je přitom kvalita, nikoliv rychlost," upozornil dnes evropský komisař pro regionální politiku Johannes Hahn.

Dohoda podle něj obsahuje také strategické směry pro programy, které by v budoucnu měly přispět k podpoře inovací, "přeměně českých malých a středních podniků v tahouny růstu" a potvrdit tak zlepšující se pověst ČR v odvětvích, jako jsou například energetika, strojírenství nebo nanotechnologie.

Lepší veřejná správa

Eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor dnes připomněl, že například Evropský sociální fond (ESF) v ČR v letech 2014-2020 může investovat přes 3,4 miliardy eur  - asi 95 miliard korun -, a pomůže tak plnit cíle evropských strategií týkajících se podpory zaměstnanosti, vzdělávání či boje proti chudobě.

"Doufám také, že modernizace české veřejné správy, založená na novém zákonu o státní službě, bude postupovat podle plánu a brzy přinese občanům hmatatelné výsledky. I tato modernizace by měla obdržet podporu ze strukturálních fondů," upozornil ale také Andor. Právě otazníky kolem zákona o státní službě byly jedním z bodů, o nichž Praha s Komisí dlouhou dobu vyjednávala.

Česko bývá také někdy kritizováno za způsob čerpání peněz z programů v minulém období 2007-2013. Také v něm je ale stále poslední dotace možné získávat až do konce příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy