Dohoda po roce. Letušky souhlasí s kolektivní smlouvou, ČSA jim vrátí část peněz

ČTK ČTK
2. 11. 2015 15:35
Podle nové dohody, jež by měla platit do konce roku 2016, bude letošní snížení platů letušek kompenzováno jejich částečným zvýšením. Nová kolektivní dohoda zaručí letuškám minimálně 55 odlétaných a tedy i zaplacených letových hodin a zároveň i zvýšení taxy. Hrubá mzda letušek se po únorovém snížení snížila meziročně o více než 10 000 korun na 32 300 korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Zuzana Šmajlerová

Praha - Letušky a stevardi Českých aerolinií (ČSA) přistoupili po ročních sporech s vedením společnosti na návrh kolektivní smlouvy. Informovala o tom místopředsedkyně Odborové organizace posádek letadel (OOPL) Tereza Löffelmanová.

Podle nové dohody, jež by měla platit do konce roku 2016, bude letošní snížení platů letušek kompenzováno jejich částečným zvýšením. Základní mzda se tak zvýší téměř o čtyři tisíce korun.

Hlavní změnou v nové kolektivní dohodě je podle Löffelmanové bod, který letuškám zaručí minimálně 55 odlétaných a tedy i zaplacených letových hodin a zároveň i zvýšení taxy za odpracovanou letovou hodinu. Plat běžných letušek by se tak podle odborů měl zvýšit o více než 13 procent a v případě vědoucích kabin o více než deset procent.

Kromě toho obsahuje kolektivní smlouva dohodu o transparentnějším systému propouštění, kdy by měl zaměstnavatel více zohledňovat zájemce o dobrovolný odchod dohodou.

Hrubá mzda letušek po únorovém snížení meziročně klesla o více než 10 000 korun na 32 300 korun. Jde o průměrnou odměnu v období od února do července a je k ní ještě potřeba přičíst diety a kapesné ve výši 9000 korun, dodaly ČSA.

Letušky a zprvu i piloti důrazně protestovali proti snížení mezd, které po vypršení původní dohody letos v únoru prosadilo vedení aerolinií. Kvůli sporům o výši platů chtěly koncem srpna letušky stávkovat, protest jim ale v předběžném opatření zakázal pražský městský soud.

Přestože piloti ČSA zprvu letušky ve sporech s vedením firmy dlouhodobě podporovali, v polovině července oznámili, že se k připrané stávce nepřipojí a naopak jsou ochotni podepsat novou podobu kolektivní smlouvy. Zájem uzavřít kolektivní jednání dnes ČTK potvrdil i výkonný sekretář Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA Zdeněk Kirchner.

ČSA loni snížily ztrátu na 631 milionů korun z předchozí téměř miliardy korun při 6,5procentním snížení tržeb na 9,5 miliardy korun. Letos vedení firmy očekává poprvé po dlouhé době provozní zisk i celkový kladný hospodářský výsledek. Za první tři letošní kvartály firma vydělala 374 milionů korun.

Stát v dopravci drží necelých 20 procent akcií, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a soukromá letecká společnost Travel Service (34 procent), ve které výhledově získá necelých 50 procent čínská skupina CEFC. Zbylých 2,26 procenta v ČSA drží Česká pojišťovna.

 

Právě se děje

Další zprávy