Dobrovolnictví v Ázerbájdžánu je spirituální výzva

Michal Růžička
9. 2. 2011 17:32
Rozhovor s manažerkou farmaceutické firmy, která odjela pomáhat do Ázerbájdžánu

Praha- "Navštívila jsem v Baku (hl. m. Ázerbájdžánu) kliniku, kde léčí děti s poválečnými traumaty. K dětem mě lékaři sice nepustili, protože návštěvy, pozorující dětské pacienty jako zvířata v zoo, ničemu neprospějí, ale prohlédla jsem si kresby, odrážející to, čím děti prošly. Bylo to možná silnější, než kdybych s dětmi mluvila," začíná své vyprávění bývalá dobrovolnice v Ázerbájdžánu Gyöngyvér Szabó.

Szabó v současné době působí jako HR ředitelka GlaxoSmithKline Pharmaceuticals pro Českou republiku a GlaxoSmithKline Consumer Health Care pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

V roce 2009 se s dalšími 130 kolegy přihlásila do nového firemního dobrovolnického programu GSK PULSE, jehož smyslem je pomáhat neziskovým organizacím odbornou prací. 

Žena, jež se narodila nedaleko Budapešti a v GlaxoSmithKline strávila takřka celý svůj profesionální život, prošla přísným sítem konkursů - a obstála. Jako jedna z 58 vybraných zaměstnanců mohla několik měsíců pracovat pro některou z 25 neziskových organizací v 18 zemích světa.

Protože nemluví španělsky, mohla ji čekat buď Afrika, nebo Asie. "Abych byla vybrána do Ázerbájdžánu, jsem si vlastně přála. Pracovala jsem tam tři měsíce pro organizaci Save the Children. Očekávalo se ode mne, že jako HR ředitelka pomůžu nastavit flexibilnější organizační strukturu, oživit program rozvoje leadershipu a vůbec poskytnu profesionální podporu."

Najednou si uvědomíte, že na počátku 21. století leží pět hodin letu od vás oblasti, v nichž všudypřítomné válečné konflikty způsobují tolik bídy
Najednou si uvědomíte, že na počátku 21. století leží pět hodin letu od vás oblasti, v nichž všudypřítomné válečné konflikty způsobují tolik bídy | Foto: Aktuálně.cz

"Musím říct, že jsem prošla kvalitní přípravou, protože jsem v Ázerbájdžánu zažila menší kulturní šok, než jsem čekala. Zřejmě nejtěžší pro mne byla skutečnost, že jsem jako samotná žena bez doprovodu nemohla v muslimské zemi cestovat," popisuje bývalá dobrovolnice. 

Nyní je to rok, co se Gyöngyvér Szabó, dnes sídlící v pražské kanceláři GSK, ze své dobrovolnické mise vrátila - a stále prý ze své zkušenosti žije.

Chcete-li někomu pomoci, musíte dělat to, co je dobré pro něj, ne to co si myslíte, že by pomohlo Vám...

"Nevím, jestli jsem lepší profesionálka, ale rozhodně si víc věřím a jsem více otevřená vnímání nových věcí. Vyzkoušela jsem sebe samu v situaci, kdy jsem přišla do cizího prostředí s nulovou mocí. Byla jsem jen pouhá dobrovolnice, a přesto jsem musela dokázat, aby mi místní lidé naslouchali a respektovali mě. Kromě jiného jsem pochopila, že když někomu chcete pomoct, musíte dělat to, co je dobré pro něj. A ne to, co si myslíte, že by bylo dobré pro vás, kdybyste byli v jeho situaci," vysvětluje Szabó.

Dalším důvodem, proč by prý doporučila každému zaměstnanci GSK, aby dobrovolnický výjezd v rámci programu PULSE zažil, je jakési probuzení odpovědnosti.

Změnit můžete všechno na světě

"Najednou zjistíte, že na počátku 21. století leží pět hodin letu od vás oblasti, v nichž všudypřítomné válečné konflikty způsobují tolik bídy. Zní to snad jako fráze, ale cítím se teď být mnohem odpovědnější vůči tomu, co se děje kolem. Až to zjištění bere dech: můžete ovlivnit všechno na světě. Záleží totiž jen na tom, co si do zóny vašeho vlivu chcete vpustit."

Rok 2009, v němž Gyöngyvér Szabó získala svou ázerbájdžánskou zkušenost, byl pro program PULSE pilotní, a jelikož jsou zkušenosti s ním velmi dobré, firma jej hodlá i nadále rozvíjet.

Není samozřejmě určen pro všech 90 tisíc zaměstnanců, kteří pro GSK po celém světě pracují. Aby se zaměstnanec mohl přihlásit, musí pracovat v korporaci nejméně tři roky, musí patřit mezi tzv. high performers a musí projít přísným výběrovým řízením. 

Najednou si uvědomíte, že na počátku 21. století leží pět hodin letu od vás oblasti, v nichž všudypřítomné válečné konflikty způsobují tolik bídy
Najednou si uvědomíte, že na počátku 21. století leží pět hodin letu od vás oblasti, v nichž všudypřítomné válečné konflikty způsobují tolik bídy | Foto: Aktuálně.cz

Ten, kdo je vybrán, dostává po celou dobu pobytu v zahraničí svůj nezměněný plat; zaměstnavatel rovněž hradí letenky a skromné ubytování. Ideou totiž je, aby dobrovolníci žili v podobných podmínkách jako členové organizace, v níž pomáhají.

"Program má ovšem ještě jeden zajímavý prvek," říká HR ředitelka. "Oddělení, z nějž na několik měsíců odcházíte, za vás nesmí najmout žádnou náhradu. Vaši kolegové musí souhlasit s tím, že vás během vaší přítomnosti dobrovolně nahradí."

Gyöngyvér Szabó nazývá důvod, proč se přihlásila k dobrovolnické práci mimo vlastní, pohodlný svět pocitem jakési spirituální výzvy. Že podobné výzvy cítí také GSK, je inspirující. 

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR Fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy