Dobrovolníci z IBM pomáhají nejraději ve svém oboru

CSR fórum
4. 3. 2012 11:39
Firemní experti učí seniory základy práce s počítači i angličtinu
Experti IBM školí seniory z základech práce s počítači.
Experti IBM školí seniory z základech práce s počítači. | Foto: IBM

V roce 2011 IBM u příležitosti svého stého výročí výrazně inovovala a zintenzivnila program firemního dobrovolnictví. Kromě nového názvu „Společně pro chytřejší planetu" získal i nové prostředí portálu Zapojimse.cz, kterým od května loňského roku prošlo již na 230 dobrovolníků z řad zaměstnanců IBM.

Zapojimse.cz sdružuje stovky neziskových organizací a desítky firem a usnadňuje jejich spolupráci. Evaluace nově nastaveného dobrovolnického programu potvrdila, že IBM dobrovolníci se častěji věnují expertnímu dobrovolnictví než manuálnímu, což v českých společnostech zatím není tak běžné. Za účelem propagace a šíření myšlenky expertního dobrovolnictví, tedy využívání svých profesních dovedností a zkušeností ve prospěch neziskového sektoru, vznikla pod platformou Byznys pro společnost síť Know-how pro lepší svět, jejímž členem je i IBM.

IT pro seniory

Proč právě zaměstnanci IBM v takové míře preferují odborné dobrovolnictví před manuálním? Pravděpodobně bychom tento fakt mohli vysvětlit jejich pracovním vytížením. Konzultanti a obchodníci, kteří se během dne často přesouvají mezi zákazníkem a IBM, se mohou jen těžko uvolnit ze svých pracovních povinností na celý den, a proto raději volí odbornou pomoc, kterou mohou vykonávat v kratších časových úsecích, zato však v pravidelných intervalech. Ze zpětné vazby také vyplývá, že dobrovolníci se rádi sžijí s organizací, pro kterou pracují, a sledují a podporují její aktivity s nadšením i několik let.

Jako aktivitu expertního dobrovolnictví nejbližší oboru podnikání IBM lze jmenovat školení základů práce s počítačem pro seniory, na kterém IBM spolupracuje s Českou společností pro trénování paměti a mozkový jogging.

Na pilotním školení, které se konalo v prostorách IBM 4. listopadu 2011, představil Zdeněk Doležal, manažer webu a digitálních médií, přítomným seniorům, jak jim může počítač usnadnit jejich každodenní život. Zúčastnění se dozvěděli, jak si uspořádat soubory v počítači, jak poslat e-mail, stáhnout si jeho přílohu, jak si najít adresu na mapě, nebo si vytvořit oblíbenou stránku ve svém webovém prohlížeči. Toto školení se setkalo s velkým úspěchem na obou zúčastněných stranách.

„Je úžasné dozvědět se praktické informace, které nám užívání internetu usnadní." prozradila jedna ze školených dam.

„Kromě svého velkého elánu a životního optimismu nás účastníci školení (mimochodem překvapivě z 80% procent ženy) nadchli vyprávěním o pracovních postupech a technologiích, které měli v práci k dispozici oni. Dnešní člověk v podstatě závislý na počítači si těžko dovede představit závislost na logaritmickém pravítku nebo kalkulačce na kličku." sděluje své dojmy ze školení Ivana Ježková, specialistka komunikace IBM a koordinátorka školení.

Věda má budoucnost. Pro základní a střední školy připravují experti IBM exkurze i workshopy.
Věda má budoucnost. Pro základní a střední školy připravují experti IBM exkurze i workshopy. | Foto: IBM

I věda a technika může být sexy

Dalším zajímavým příkladem expertního dobrovolnictví je kurz anglické konverzace, který vedou zaměstnanci ředitelství IBM pro střední a východní Evropu, jež sídlí v Praze. I rodilí mluvčí, kteří se česky nedorozumí, tak našli své uplatnění jako dobrovolníci v pro ně mnohdy zatím cizí zemi. Tato aktivita je zajímavá i z hlediska integrace kolegů, kteří opouštějí na delší čas svou zemi a přijíždějí pracovat do Čech.

Martin Dvořák, marketingový manažer hardwarové divize pro region střední a východní Evropy, navázal pravidelnou spolupráci na marketingové strategii s Fórem 50%, organizací zabývající se genderovou problematikou.

Další důležitou aktivitou expertního dobrovolnictví jsou exkurze a workshopy, které IBM pořádá pro žáky základních a studenty středních škol, v rámci programu Věda má budoucnost, jehož cílem je motivovat mladé lidi ke studiu technických a přírodovědných oborů.

V rámci těchto akcí dobrovolníci z řad zaměstnanců IBM diskutují s dětmi své poznatky o tom, co jim může přinést technické vzdělání, že věda může být také zábava a že technické a přírodovědné obory dokážou být sexy.

A takových příkladů je mnoho. Z pohledu IBM je expertní dobrovolnictví velmi důležité. Klasické manuální dobrovolnictví je chvályhodné. Na druhé straně odborné práce, konzultace, překlady, procesní optimalizace, právní poradenství a další expertní činnosti jsou často pro neziskovky až nedosažitelně drahé - proto má odborné dobrovolnictví takovou váhu.

 

Právě se děje

Další zprávy