Napětí v ČSA: Korejci pošlou peníze, ale bude se propouštět

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 23. 10. 2014 10:55
Navýšení kapitálu se mělo dnes řešit na mimořádné valné hromadě. Korean Air ale dopředu ujistila, že se chce podílet na stabilizaci situace v leteckém dopravci. Propouštět se bude.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Vojtěch Marek

Praha – Budoucnost Českých aerolinií vypadá o něco lépe. Po dlouhém vyjednávání totiž korejský spoluvlastník přislíbil, že se bude podílet na stabilizaci situace ve firmě a na finanční injekci. Konec ohlášeného propouštění to ale neznamená. Právě naopak. Korejci trvají na dodržení schváleného plánu restrukturalizace. Odbory přemýšlejí o stávce.

Korean Air se tak bude podílet na navýšení kapitálu českého leteckého dopravce. Oznámilo to dnes představenstvo ČSA a zároveň odvolalo dnešní mimořádnou valnou hromadu. Navýšení navrhlo ministerstvo financí ke stabilizaci ztrátové firmy. O kolik peněz půjde, firma nezveřejnila, řádově však potřebuje stovky milionů korun.

"V dosavadních jednáních s Korean Air nastal výrazný posun. Představenstvo Českých aerolinií včera (ve středu) obdrželo od společnosti Korean Air písemné rozhodnutí finančně se podílet na stabilizaci Českých aerolinií a současně i návrh na příspěvek do kapitálu ČSA," uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Korejský dopravce má v ČSA 44procentní podíl, stát drží prostřednictvím Českého Aeroholdingu necelých 54 procent a 2,26 procenta má Česká Pojišťovna.

Propouštět se bude, hrozí stávka

Vedení mateřského Českého Aeroholdingu hovoří o finanční injekci zhruba 20 milionů dolarů (440 milionů Kč), kterou budou ČSA potřebovat během následujících šesti měsíců. Po navýšení kapitálu a po snížení provozních nákladů, které je součástí restrukturalizačního plánu, by měl dopravce hospodařit s vyrovnaným výsledkem.

Korean Air poskytnutí svého příspěvku do kapitálu ČSA podmínila bezpodmínečnou realizací všech opatření obsažených v restrukturalizačním plánu z letošního září. Ten zahrnuje mimo jiné propouštění a snižování platů o dvacet až třicet procent.

Chystané kroky se nelíbí odborům, které zvažují stávku. Již dříve uvedly, že se vyjádří právě po valné hromadě, která se však nakonec neuskuteční. Nyní odbory jednají a vyjádří se během dopoledne, jak budou reagovat, sdělila serveru iDnes.cz Petra Posová, předsedkyně Odborové organizace posádek letadel.

ČSA v září v rámci úspor oznámily propouštění, které má postihnout 77 pilotů, 172 palubních průvodčích a 66 technicko-hospodářských pracovníků. Firma, která loni prodělala téměř miliardu korun, nyní zaměstnává 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčích a skoro 270 pracovníků v administrativě.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

Některá restrukturalizační opatření už ČSA letos zavedly, zredukovaly například flotilu. „I díky těmto změnám České aerolinie letos šest měsíců po sobě vykázaly čistý provozní zisk, poprvé za posledních několik let,“ uvedl dříve mluvčí ČSA.

O dalších strategických investicích do Českých aerolinií bude představenstvo ČSA jednat se všemi akcionáři po dokončení procesu vstupu společnosti Travel Service do ČSA.

 

Právě se děje

Další zprávy