Do systému pražské integrované dopravy se zapojí i Kladensko

ČTK ČTK
21. 7. 2017 14:10
Cestující od začátku srpna uspoří měsíčně až stovky korun. Budou navíc potřebovat už jen jednu jízdenku pro městské i meziměstské linky a také pro železnici. Kladensko se do systému PID zapojí s výjimkou Slánska. Do konce roku by mělo přibýt i Berounsko.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Archiv DPP

Kladno/Slaný - Do systému Pražské integrované dopravy (PID) se má od konce srpna zapojit Kladensko, ale s výjimkou některých linek na Slánsku. Ty budou podle Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy (Ropid) integrovány v průběhu příštího roku. Jedná se například o spoje mezi Slaným a Prahou. Slaný i okolní obce nyní dávají k plánované integraci připomínky, sdělila v pátek mluvčí slánské radnice Lucie Krčková.

Podle Krčkové je jedna z připomínek k návaznosti spojů v obci Knovíz a druhá se týká starších a nemocných lidí, kteří se přimlouvají za možnost integrované dopravy až do míst, kde ve Slaném sídlí nemocnice a poliklinika. "Z autobusového nádraží nenavazuje místní doprava na příjezdy autobusů. Jedná se o novou linku 456, která tam ranní spoje má, ale též o linku 612, která by tam podle nás měla jezdit," uvedla Krčková. Podle připomínkujících by stačilo zastavit v Palackého ulici a jde jen o cestu do Slaného, protože zpět dolů na autobusové nádraží všichni dojdou.

Cestující mezi Kladnem a Prahou už budou od konce srpna potřebovat jen jednu jízdenku pro městské i meziměstské linky a také pro železnici, měsíčně uspoří až stovky korun. Lidé na Kladensku si budou muset zvyknout na nové označení linek, které bude začínat trojkou nebo šestkou podle toho, zda se bude jednat o městský nebo meziměstský spoj. Některé linky budou prodlouženy, jiné naopak zkráceny, upraveny budou i jízdní řády.

Do systému už jsou zapojeny Mělnicko, Neratovicko, Benešovsko, Sedlčansko, řada spojů na Praze-východ a Praze-západ. V září přibude oblast Mšena a Kokořínska, do konce roku by podle aktuálních předpokladů mělo přibýt i Berounsko. Cílem je, aby v systému příští rok byly celé střední Čechy.

Kladensko se mělo do systému zapojit už letos v červnu, zpoždění způsobily technické záležitosti. Původně měla integrace Kladenska začít loni v červenci. Důvodem odkladu bylo mimo jiné velké množství nutných legislativních kroků a také velký rozsah integrace.

 

Právě se děje

Další zprávy