Do oběhu jde nová padesátieurová bankovka. Má více bezpečnostních prvků, přibylo nové rýhování

ČTK ČTK
4. 4. 2017 7:47
Do oběhu se v úterý dostala nová padesátieurová bankovka. Má více ochranný prvků než ta stará. Následovat bude i výměna bankovek v nominální hodnotě 100 a 200 eur. Evropská centrální banka zároveň rozhodla, že nedá znovu do oběhu bankovku s nominální hodnotou 500 eur.
Nová padesátieurová bankovka.
Nová padesátieurová bankovka. | Foto: Reuters

Berlín - Evropská centrální banka (ECB) dává do oběhu novou bankovku s nominální hodnotou 50 eur (zhruba 1350 korun) s více bezpečnostními prvky. Je to již čtvrtá bankovka z nové série nazvané Europa, napsala agentura AP.

Stejně jako u předchozích nových bankovek je na hologramu a vodoznaku podobizna bájné řecké princezny Európy, kterou podle mýtu unesl vládce bohů Zeus a která dala název celému starému kontinentu a také nové sérii bankovek.

Na přední straně padesátieurovky je takzvané smaragdově zelené číslo, lesklé číslo měnící při naklonění barvu ze smaragdově zelené na tmavě modrou a vytvářející světelný efekt, který se pohybuje nahoru a dolů. Na obou krajích přední strany bankovky je nový druh rýhování.

V minulých letech byly do oběhu uvedeny nové bankovky v hodnotě pět, deset a 20 eur. Bankovka v hodnotě 50 eur je podle ECB nejpoužívanější bankovkou. Představuje 45 procent všech eurobankovek v oběhu a těchto bankovek je v oběhu více než bankovek v hodnotě pět, deset a 20 eur dohromady. Bankovky v hodnotě 20 a 50 eur se také nejvíce falšují.

Následovat budou bankovky v nominální hodnotě 100 a 200 eur. ECB zároveň rozhodla, že nedá znovu do oběhu bankovku s nominální hodnotou 500 eur.

 

Právě se děje

Další zprávy