Do insolvenčního řízení OKD vstoupilo státní zastupitelství

ČTK ČTK
5. 5. 2016 17:27
Státní zástupitelství tak podle zákona získá přístup ke všem dokumentům a může se například odvolat proti rozhodnutí insolvenčního soudu. Státní zástupce Robert Hradišťan krok zdůvodnil tím, že OKD je významnou firmou.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Ostrava - Do insolvenčního řízení těžební firmy OKD vstoupilo Krajské státní zastupitelství v Ostravě. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes v insolvenčním rejstříku.

V řízení má státní zástupce podle zákona přístup ke všem dokumentům a může se například odvolat proti rozhodnutí insolvenčního soudu. Státní zástupce Robert Hradišťan ve svém vyjádření pro server Echo24.cz krok zdůvodnil tím, že OKD je významnou firmou.

Státní zastupitelství ostravskému soudu oznámilo ve středu, že do řízení vstupuje a žádá o zasílání písemností. "Jde o významnou společnost a významného zaměstnavatele v regionu," řekl Hradišťan serveru Echo24.cz.

O tom, jestli také existuje podezření na trestnou činnost související s ekonomickým stavem OKD, nechtěl spekulovat.

Státní zastupitelství má jako účastník insolvenčního řízení kromě dokumentů právo také na podávání opravných prostředků. Může se tedy odvolávat proti verdiktu soudu.

OKD, jejímž majitelem je společnost NWR, na sebe podala insolvenční návrh v úterý. Ostravský krajský soud o něm zatím nerozhodl. Společnost se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí, těžba je ztrátová.

Podnik, který včetně dodavatelských firem dává práci zhruba 12 500 lidí, dluží podle insolvenčního návrhu více než 17 miliard korun, jeho majetek přitom nedosahuje ani sedmi miliard.

Pokud by OKD nevyplácela mzdy a odstupné, převzal by to podle zákona stát, řekl dnes ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj by firmě peníze mohly chybět nejspíš už v červnu.

Už je třeba jasně říct, v čem spočívá problém OKD. Střetávají se tu totiž dva proudy, které si nerozumějí a rozumět nechtějí. | Video: Petr Fischer
 

Právě se děje

Další zprávy