Do druhého pilíře by se neplatilo už za rok, zvažuje komise

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
22. 5. 2014 16:54
Důchodová komise se podruhé sešla, zahájila práce na rušení druhého pilíře důchodů.
Vláda šachuje s důchody. Snímek je ilustrační.
Vláda šachuje s důchody. Snímek je ilustrační. | Foto: Reuters

Praha - Příspěvky do druhého důchodového pilíře by lidé možná mohli přestat posílat už na konci letošního roku, tedy o rok dřív. Tento návrh padl ve čtvrtek na jednání nové důchodové komise, která má nachystat změny systému penzí v Česku.

O návrhu zastavit příliv peněz do druhého pilíře informoval předseda důchodové komise Martin Potůček. Podle předsevzetí vládní koalice má druhý pilíř úplně přestat fungovat od ledna 2016. Dotkne se to asi 80 tisíc lidí, kteří se k účasti ve druhém pilíři přihlásili a posílají si do penzijní společnosti tři procenta z povinného sociálního pojištění a dvě procenta z vlastního platu.

„Pilíř by existoval dál včetně správy. Jen by se do něj od příštího roku nevkládaly peníze. Je to myšlenka, o které je možné dál uvažovat a jednat,“ uvedl Potůček.

Komise se ve čtvrtek sešla podruhé. Poprvé řešila organizační záležitosti. Nyní se začala věnovat svým úkolům a zahájila přípravy rušení druhého pilíře. Ten prosadila Nečasova vláda.

Musel by se změnit zákon

Od loňska mohou lidé část důchodových odvodů převést do vlastního spoření u fondů. Potůček řekl, že by rozhodnutí o ukončení posílání příspěvků musela upravit novela, nemohlo by to zůstat jen na fondech.

Některé strany s rušením druhého pilíře nesouhlasí. Proti se staví třeba opoziční TOP 09, s ukončením podle svého místopředsedy Miroslava Kalouska pomáhat nebude. Na dalších pěti úkolech už ale chce spolupracovat.

Politici s experty mají vymyslet totiž i nový model valorizace penzí, přehodnotit stanovení hranice důchodového věku a přijít na to, jak by se do výše penze mohla víc promítnout zásluhovost a počet vychovaných dětí. Navrhnout mají také změny v dobrovolném penzijním spoření, aby si v něm lidé na stáří ukládali víc a aby se také mnohem víc zapojili zaměstnavatelé.

 

Právě se děje

Další zprávy