Honor si věří, View 20 jde s „prostřeleným“ displejem přímo proti chystané Galaxy S10

Otakar Schön
22. 1. 2019 20:10
V Evropě se začne prodávat první telefon s fotoaparátem schovaným přímo v displeji. Technologii vložení objektivu do kruhového otvoru v LCD panelu v telefonu Honor View 20 označuje firma dramaticky jako „prostřelený“ displej. Díky speciálnímu výrobnímu procesu má Honor výrazně menší okraj kolem předního fotoaparátu ve srovnání s telefonem Samsung Galaxy A8s, který má také fotoaparát v displeji, ale prodává se pouze v Číně.
Honor View 20
Honor View 20 | Foto: Honor

Technologie začlenění fotoaparátu do LCD displeje umožňuje výrobu telefonu Honor View 20 téměř bez rámečků. Díky speciálnímu výrobnímu procesu má Honor výrazně menší okraj kolem předního fotoaparátu ve srovnání s telefonem Samsung Galaxy A8s, který má také fotoaparát v displeji, ale prodává se pouze v Číně.

Výrobce umístění fotoaparátu zvolil na základě uživatelských testů. Z těch vyplynulo, že při běžném používání telefonu "díra na fotoaparát" nejlépe zmizí, právě když je v levém horním rohu - pak se při držení telefonu na šířku při sledování videa nebo hraní her schová za palec levé ruky. Zmírnit vliv "prostřeleného" displeje pomůže také tmavé pozadí hlavní obrazovky telefonu.

Honor View 20 má vedle netradičního displeje s integrovaným fotoaparátem také inovativní snímač na zádech telefonu. Hlavní senzor od Sony má rekordní rozlišení 48 megapixelů a doplňuje ho nový 3D senzor hloubky prostoru. Kvalitu snímků mají zvýšit funkce spojené s umělou inteligencí, která zajistí prokreslenější snímky ve tmavých i světlých částech záběru.

Mezi inovativní funkce řadí výrobce také možnost využít 3D senzor na zádech mobilu k ovládání pohybových her - v takovém případě je ale nutné připojit telefon nejprve k televizoru. Díky 3D senzoru navíc telefon umí například orientačně vypočítat i energetickou hodnotu vybraných pokrmů.

Špičkovou výbavu doplňuje výkonný procesor Kirin 980 a šest nebo osm gigabajtů operační paměti. Honor nabízí kapacitu úložiště 128 nebo 256 gigabajtů.

Nadstandardní výdrž slibuje baterie s kapacitou 4000 mAh, která by měla vydržet dva dny běžného provozu s mobilními daty nebo 150 hodin poslechu hudby. Telefon podporuje i rychlé nabíjení, za třicet minut doplní více než polovinu kapacity baterie.

Honor View 20
Honor View 20 | Foto: Honor

Příjemným detailem je zachování klasického audio konektoru. Vedle možnosti připojit klasická sluchátka podporuje Honor i Bluetooth 5 s technologií AptX HD, která zajišťuje kvalitnější přenos zvuku. Honor View 20 podporuje odemykání telefonu obličejem, zároveň nabízí spolehlivou tradiční čtečku otisků prstů na zádech zařízení.

Honor je sebevědomý a telefon s velkým LCD 6,4" displejem nabídne za 14 990, respektive 16 990 korun. Honor se tak jasně odpoutal od kategorie střední třídy. Doposud nejdražší telefon v nabídce Honoru byl Honor 8 Pro, který vstoupil na trh před dvěma roky s cenou 15 999 korun. Na trh telefon vstoupí s operačním systémem Android 9 s nadstavbou nazývanou Magic UI.

Od konkurence se chce Honor odlišit designem. Zajímavá je zadní strana telefonu s výraznými barvami - vedle lesklé černé nabídne Honor také červenou a modrou variantu.

Lépe vybavený model bude v Česku dostupný se speciální úpravou, která má na zádech odlesky ve tvaru písmene V. Kromě toho se Honor spojil také se značkou Moschino, její logo se objeví na některých doplňcích pro nové telefony a designéři Moschina se podíleli i na vzhledu prémiové červené verze telefonu.

V ruce telefon připomíná Mate 20 Pro

V ruce působí Honor View 20 luxusně. Velký displej je díky miniaturním rámečkům snadno ovladatelný, ale na zadní straně telefonu jsou okamžitě vidět otisky prstů. Většina uživatelů proto nejspíše sáhne po pouzdru. Honor View 20 se chová podobně jako citelně dražší Mate 20 Pro.

Je to logické, oba telefony mají stejný procesor i podobný software. Největší otázkou je kvalita fotoaparátu v praxi, tu jsme ale zatím neměli možnost vyzkoušet a rozhřešení přineseme až ve videorecenzi.

Prodej novinky z dílny Honoru se předpokládá na počátku února. Telefon se bude muset vyrovnat se silnými soupeři. Mezi ty patří hlavně Samsung Galaxy S9 Plus, který se před uvedením Galaxy S10 doprodává v akci za podobnou cenu. O tisíc korun dražší než nový Honor je také OnePlus T6 a ve stejné cenové hladině se pohybuje i Nokia 8 Sirocco nebo Huawei P20 Pro a Xiaomi Mi 8 Pro.

 

Právě se děje

Další zprávy