Do Evropy putuje stále více plynu z Ruska. Gazprom pokrývá už třetinu její spotřeby

ČTK ČTK
2. 10. 2017 20:52
O 11 procent vzrostl v prvních třech čtvrtletích letošního roku export ruského plynu do Evropy a Turecka. Celkem jde o 141,2 miliardy krychlových metrů plynu. Evropská unie přitom usiluje o snížení závislosti na Rusku. Generální ředitel podniku Alexej Miller minulý týden prohlásil, že v dlouhodobém horizontu vidí prostor pro další zvyšování exportu plynu do Evropy a do Turecka. Důvodem je podle něj pokles těžby plynu v tomto regionu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Moskva - Export ruského plynu do Evropy a Turecka v prvních třech čtvrtletích letošního roku vzrostl o 11 procent na 141,2 miliardy krychlových metrů. Oznámila to v pondělí podle agentury Reuters ruská státní plynárenská společnost Gazprom. Evropská unie přitom usiluje o snížení závislosti na ruském plynu.

Gazprom rovněž uvedl, že jeho celková produkce plynu v období od ledna do září meziročně vzrostla o 19 procent na 339,8 miliardy krychlových metrů. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Generální ředitel podniku Alexej Miller minulý týden prohlásil, že v dlouhodobém horizontu vidí prostor pro další zvyšování exportu plynu do Evropy a do Turecka. Důvodem je podle něj pokles těžby plynu v tomto regionu.

Gazprom nyní pokrývá zhruba třetinu spotřeby plynu v Evropě. Firma loni prodala evropským zákazníkům rekordních 179 miliard krychlových metrů plynu. Věří, že její dodávky do Evropy se mohou dál zvyšovat navzdory obavám Bruselu z nadměrné energetické závislosti na Rusku.

 

Právě se děje

Další zprávy