Do ekologie loni Česko investovalo nejvíce od roku 1999

ČTK ČTK
6. 10. 2014 16:38
Ve srovnání s rokem 1986, od kterého statistici investice na ochranu životního prostředí sledují, vzrostl jejich roční objem více než desetkrát.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Investice do ochrany životního prostředí v Česku loni meziročně vzrostly o pět procent na 27,1 miliardy korun. Byly tak nejvyšší od roku 1999. Zatímco firmy své ekologické investice zvýšily o třetinu, stát je naopak o čtvrtinu snížil.

Nejvíce se podobně jako v roce 2012 investovalo do nakládání s odpadními vodami, na něž směřovalo zhruba 9,5 miliardy korun.

Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Veřejný sektor investoval méně

Podniky loni daly do ekologických investic 17,8 miliardy korun, což bylo meziročně o 4,5 miliardy více. Veřejný sektor investoval loni 9,3 miliardy korun, meziročně zhruba o tři miliardy méně.

Více než 16 miliard investic bylo pokryto z vlastních zdrojů a rozpočtů. Granty a dotace z veřejných rozpočtů vzrostly proti předloňsku o 700 milionů korun a přesáhly pět miliard, z toho téměř tři miliardy pocházely ze zahraničí. Především na velkých projektech v oblasti čištění odpadních vod se finančně významně podílí Evropská unie. Prostřednictvím úvěrů a půjček byly financovány projekty za 2,3 miliardy korun.

Investice do čistíren odpadních vod loni meziročně klesly o pětinu na 9,4 miliardy korun. Do ochrany ovzduší a klimatu se investovalo 6,4 miliardy, což bylo zhruba o 50 procent více než v roce 2012. O 1,5 miliardy na 4,7 miliardy vzrostly investice do nakládání s odpady. Na ochranu a sanaci půdy, podzemních a povrchových vod šly tři miliardy, na omezování hluku a vibrací 323 milionů.

Desetkrát víc než v roce 1986

Ve srovnání s rokem 1986, od kterého statistici investice na ochranu životního prostředí sledují, vzrostl jejich celkový roční objem více než desetkrát. Přesto nepatří letošní čísla k rekordním. Proti dosud nejvyšším více než 40 miliardám v roce 1997 byla loni investovaná částka o 13,5 miliardy nižší. Přes 30 miliard ročně se do ekologie koncem 90. let 20. století investovalo několikrát.

Od přelomu tisíciletí dominují investice do výstavby a rekonstrukcí čistíren odpadních vod, což vyplynulo mimo jiné z povinnosti státu vůči EU zajistit do konce roku 2010, aby všechny obce nad 2000 obyvatel byly připojeny na kanalizaci a čistírnu odpadních vod. Ve druhé polovině 90. let 20. století přitom nadpoloviční většinu investic představovaly výdaje na ochranu ovzduší a klimatu.

Provozní náklady na ochranu životního prostředí loni zůstaly na předloňské úrovni 56,5 miliardy korun. Na úrovni roku 2012 zůstaly také tržby firem nabízejících služby a vedlejší produkty v oblasti životního prostředí. Tržby z prodeje služeb dosáhly 41,7 miliardy korun. Za vedlejší služby podnikatelé utržili 12,5 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy