Do Česka přijelo méně Rusů, celkově je turistů víc

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 7. 8. 2014 10:58
Údaje statistiků ukazují také to, že intervence ČNB nepřiměly Čechy více utrácet za dovolené v Česku.
Nejčastější důvod návštěvy Česka.
Nejčastější důvod návštěvy Česka.

Praha - Do České republiky ve druhém čtvrtletí přijelo více turistů, zároveň ale výrazně ubylo Rusů, zvláště v Praze. Hlavní město jich navštívilo zhruba o 23 tisíc méně než ve stejném období před rokem. Celkově přijelo do Česka o 14,1 procenta méně občanů Ruské federace než loni ve druhém čtvrtletí. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Nejvíce zahraničních hostů přijelo tradičně z Německa. Němci tvořili takřka pětinu (19,3 %) zahraniční klientely sledovaných ubytovacích zařízení, v porovnání se stejným obdobím minulého roku se jejich počet zvýšil o desetinu (10,5 %).

Hostů v ubytovacích zařízeních v České republice bylo podle ČSÚ meziročně celkově o 1,8 procenta více, a to právě díky návštěvníkům ze zahraničí, kterých proti loňskému 2. čtvrtletí přibylo o 3,4 procenta, zatímco domácích turistů bylo naopak o 0,1 procenta méně. Oslabení koruny ze strany České národní banky tak Čechy nevedlo k nákupu dovolené v tuzemsku.

Celkově přijely ve druhém čtvrtletí čtyři miliony hostů a počet přenocování za celou ČR činil 10,5 milionu. Počet přenocování tak vzrostl meziročně o 0,4 procenta.

Hostů přibylo v devíti ze čtrnácti krajů České republiky. Nejvíce tomu bylo v Pardubickém kraji (o 14,5 %) a také na Královéhradecku (o 12,5 %). Menší návštěvnost než loni vykázala ubytovací zařízení v pěti krajích. Největší pokles zaznamenalo Zlínsko (o 3,7 %) a Olomoucko (o 1,5 %).

 

Právě se děje

Další zprávy