Cizinci utrácejí v Česku méně. Snižte limit pro Tax Free, chtějí obchodníci po vládě

Iva Špačková Iva Špačková
27. 11. 2016 9:50
Loni přijelo do Česka podle odhadu agentury CzechTourism 10,9 milionu turistů, což je meziročně o 7,3 procenta více. Obchodníci však nárůst turistů na svých tržbách nevidí, říká v rozhovoru Jiří Macas, jednatel Global Blue, která pomáhá cizincům ze zemí mimo EU vrátit DPH za jejich nákupy. Tito cizinci podle něj šetří, jejich průměrné útraty za jeden nákup se snižují. Obchodníkům by mohlo pomoci snížení hranice pro vratku DPH. Ta je dnes ve výši 2 000 korun. Asociace cestovního ruchu se nyní snaží prosadit, aby se limit snížil na 1 500 korun, a motivoval tak turisty k nakupování.
Foto: ČTK

Aktuálně.cz: Česko navštěvuje více cizinců. Rostou i tržby obchodníků?
Jiří Macas: Bohužel ne.Tržby českých obchodníků, pokud jde o mimoevropské turisty, klesají i přesto, že celkový počet těchto turistů se zvyšuje. Porovnáme-li období od ledna do září roku 2015 se stejným obdobím letos, tak tržby klesly o 12 procent. Na tomto poklesu se výrazně podílejí Rusové (-21 %), Thajci (-41 %), Korejci (-14 %) ale i Číňané (-6 %), kteří jsou aktuálně nejpočetnější mimoevropskou skupinou turistů. Tržby klesají proto, že klesá hodnota průměrného nákupu i jejich počet.

Foto: Global Blue

Chcete snížit současný limit na vracení DPH z 2000 na 1500 korun. Čemu by to konkrétně pomohlo?
Snížení hranice aspoň na 1500 korun zatraktivní nakupování v nižších cenových hladinách, kde dnes turisté buď nenakupují, nebo nakupují v jiných zemích, především v Německu. Například v segmentu oblečení či hraček hraje už 500 korun velmi významnou roli. Snížení limitu přiláká turisty utrácet i v regionech, neboť v Českém Krumlově, Teplicích, Telči či například ve Znojmě (outlet Freeport Hatě) jsou ceny znatelně nižší než v Praze na Pařížské ulici, kde se prodávají jen luxusní značky.

Pro zhruba pětinu čínských turistů jsou nákupy hlavním kritériem výběru destinace. Když vyrazí do Evropy, tak tráví až 80 % času právě nakupováním. Mnoho zemí v Evropě má limit pro Tax Free výrazně nižší a některé země limity v nedávné době snížily. Konkurence mezi zeměmi v Evropě se tedy přiostřuje a Česká republika by se tomu měla přizpůsobit, pokud nechce ztrácet.

Státní pokladna by však tímto krokem přišla odhadem o 30 milionů korun...
Přínosy ale převažují. Nepatrné navýšení současného objemu vrácené daně o 30 milionů z dnešní z 1,04 miliardy korun dalece kompenzuje přínos, který umožní podpořit nakupování mimoevropských turistů. Hlavně asijských turistů v příhraničních regionech západních, severních a jižních Čech, kterým konkuruje Německo, kde limit vratky vůbec neexistuje. Navíc, vzhledem k výplatě vratky v českých korunách se naprostá většina z těchto peněz vrátí do naší ekonomiky, protože turisté nemají důvod si koruny odvést do jiných zemí, kde s nimi nezaplatí.

Kolik to tedy přinese státu?
Podle analýzy zpracované Hospodářskou komorou se snížení limitu pozitivně projeví na stimulaci ekonomické aktivity v celém sektoru cestovního ruchu. Hlavně asijští turisté se vyznačují vysokou cenovou elasticitou, to znamená, že při poklesu cen zboží stoupá výrazně jejich poptávka.

A změna pomůže přilákat do Česka další turisty a podpoří jejich nakupování, takže i přes úbytek 30 milionů by státní pokladna měla získat navíc minimálně desítky milionů korun. Bude to však pravděpodobně ještě více, neboť turisté budou motivováni vyžadovat od prodejců doklady o nákupu zboží i nižší hodnoty, čímž se výrazně sníží podíl šedé ekonomiky, která je v cestovním ruchu druhá nejvyšší hned po stavebnictví.

Doklady však po zavedení elektronické evidence tržeb (EET) budou muset obchodníci vydávat i tak, takže podíl šedé ekonomiky se tím nesníží...
Cizinci nejsou informováni o EET tak jako česká veřejnost, nemusí si být úplně jisti, jestli mohou vyžadovat u každého nákupu v obchodě doklad. Někteří obchodníci jim raději dají slevu, když zaplatí hotově a nebudou chtít Tax Free. Samozřejmě tedy nedostanou ani účtenku. Pro nepoctivé obchodníky je poměrně snadné nevydat účtenku turistům a vyhnout se tím placení daní.

Jaké národnosti utrácejí v Česku nejvíce peněz?
Pokud se bavíme o útratách v rámci služby Tax Free, jedná se především o útraty čínských a ruských turistů, kteří společně tvoří polovinu celkových útrat. Ostatní národnosti ani zdaleka nedosahují objemu zmíněných národností. V poslední době však sledujeme nárůst útrat izraelských turistů, kteří jsou na čtvrtém místě v podílech celkových útrat v ČR. Důvodem je především výhodný směnný kurz a dostupnost oblíbených značek.

Jak se daří cizince lákat do regionů? V kterých městech nejvíce nakupují?
Bohužel ne tak moc, jak by si v regionech z pohledu nakupování asi představovali .Turisté nejvíce utrácejí v Praze, a to z 90 procent veškerých nákupů. Dále jsou to například Český Krumlov, Karlovy Vary, Teplice a další lázeňská města.

 

Právě se děje

Další zprávy