Do Česka přijelo o desetinu více turistů než před rokem, pomohly sportovní akce

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 9. 2015 11:07
Do Česka přijelo v prvním pololetí 12,4 milionu turistů z ciziny, meziročně o 9,5 procenta více. K nárůstu počtu turistů z ciziny letos přispěly mimo jiné významné sportovní události. Rekordní počet turistů v letní sezoně pak podle všeho zaznamenala Praha. Počet ubytovaných turistů v hlavním městě se ve třetím čtvrtletí se podle odhadů přiblížil dvěma milionům.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: České dědictví UNESCO

Praha - Do Česka přijelo v letošním prvním pololetí 12,4 milionu zahraničních návštěvníků, meziročně o 9,5 procenta více. Z toho zhruba 4,9 milionu tvořili zahraniční turisté, kteří se v ČR ubytovali minimálně na jednu noc. Jednodenních návštěvníků bylo 6,4 milionu, tranzitních cestujících pak 1,1 milionu. Vyplývá to z údajů agentury CzechTourism a Českého statistického úřadu.

Mezi jednodenními návštěvníky tvoří více než polovinu Němci, kteří mimo jiné využívají pro ně výhodný kurz české koruny. "Celkově jsou výhodné nákupy hlavním důvodem návštěvy pro více než tři čtvrtiny jednodenních návštěvníků," uvedla generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková.

Návštěvníci z Německa tvořili v prvním pololetí 60 procent z 6,4 milionu cizinců, kteří se v Česku zdrží jen jeden den. Dalších 14 procent tvořili Rakušané, stejně bylo i Slováků. Poláci tvořili desetinu jednodenních návštěvníků. Pro turisty je hlavním důvodem návštěvy Česka dovolená (65 procent), obchodní jednání (16 procent) či návštěva příbuzných a známých (12 procent).

Důvod? Jasně vede dovolená

Pro turisty je hlavním důvodem návštěvy Česka dovolená (65 procent), obchodní jednání (16 procent) či návštěva příbuzných a známých (12 procent).

"Do pozitivního vývoje cestovního ruchu se v prvním pololetí promítlo několik faktorů. Patří sem například významné sportovní události, které ovlivnily příjezdový cestovní ruch v místech svého konání," uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

V loňském roce přijelo do Česka celkem 25,7 milionu zahraničních návštěvníků, meziročně o 3,8 procenta více. Většina z nich (51,6 procenta, respektive 13,2 milionu) ale strávila v ČR jen jeden den. V tuzemských hotelech a penzionech se ubytovalo 8,1 milionu turistů z ciziny. Téměř desetina ze zahraničních návštěvníků použila ČR jen jako tranzitní zemi.

Praha zřejmě dosáhne na rekord

Letošní letní turistická sezona byla zřejmě rekordní pro českou metropoli. Počet ubytovaných turistů v hlavním městě se ve třetím čtvrtletí přiblížil dvěma milionům, odhadla Pražská informační služba - Prague City Tourism. Přibylo jak zahraničních turistů, tak domácích návštěvníků.

"Přestože větší zájem o Prahu jako turistickou destinaci pozorujeme již od června 2014, tempo přírůstku hostů z Evropy a Asie se meziročně zrychlilo zhruba třikrát. Očekáváme proto, že třetí čtvrtletí bude co do počtu turistů rekordní," uvedl pražský radní Jan Wolf.

Přestože v hlavním městě ubývá turistů z Ruska a Ukrajiny, Prahu si za svůj turistický cíl stále častěji vybírají návštěvníci z Jižní Koreje, Číny a Indie. V prvním pololetí do metropole přijelo o 68 procent více Korejců a o 34 procent víc Číňanů. "Těší nás také nárůst domácích návštěvníků, kterých se v Praze ubytovalo přibližně 424 000," dodal Wolf.

 

Právě se děje

Další zprávy