Do Česka míří nová zábava. Fotbalgolf se hraje na pěti hřištích, dalších deset vzniká

David Kořínek
25. 10. 2015 8:20
Sport kombinující fotbal, golf a minigolf si letos vyzkoušelo na třicet tisíc lidí. Ke čtyřem speciálním hřištím v Česku teď přibylo první v Praze. Jen v příštím roce se má otevřít dalších deset. Fotbalgolf zamířil do Česka ze severských zemí, letos se u nás uskutečnilo i mistrovství světa. Ke hře stačí pouze pohodlné oblečení, sportovní obuv a fotbalový míč.
Cílem je dostat fotbalový míč přes překážky do jamky.
Cílem je dostat fotbalový míč přes překážky do jamky. | Foto: Česká fotbalgolfová asociace

Praha – Do Česka proniká nový sport, který se podobně jako třeba minigolf může stát i zábavou pro masy. Fotbalgolf kombinuje prvky fotbalu a golfu či spíše minigolfu. Cílem je dostat míč přes překážky do jamky. Ke čtyřem speciálním hřištím nyní přibylo první v Praze. A jen v příštím roce má podle údajů České fotbalgolfové asociace vzniknout dalších deset.

Dvě osmnáctijamková hřiště jsou na Dymníku nedaleko Rumburku, po jednom pak v Nebeské Rybné v Orlických horách, v Litomyšli a nově v Praze na Jižním Městě u Milíčovského lesa. Menší areál, spíše pro děti, funguje na zámku Berchtold jižně od Prahy - patronem tamního hřiště a "akademie" je Antonín Panenka.

Letos to zkusilo 30 tisíc lidí

V příštím roce plánuje asociace v Česku otevřít zhruba deset nových "Fotbal Parků" a další tři na Slovensku. Na výstavbě se podílejí partneři asociace, tedy firmy. Náklady na vybudování hřiště jsou závislé především na ceně pozemku, oproti golfovým jsou fotbalgolfová hřiště znatelně menší, a tedy i levnější.

Na fotbalgolf nepotřebujete žádné speciální vybavení. Bohatě stačí pohodlné oblečení, sportovní obuv a fotbalový míč.
Na fotbalgolf nepotřebujete žádné speciální vybavení. Bohatě stačí pohodlné oblečení, sportovní obuv a fotbalový míč. | Foto: Česká fotbalgolfová asociace

„V tuto chvíli máme asi dvacet klubů a kolem 30 tisíc lidí, kteří si v letošním roce fotbalgolf vyzkoušeli. Registrovaných hráčů je kolem dvou tisíc," říká prezident asociace Tomáš Neumann. "V Česku začínáme, hlavní nárůst očekáváme v příštích dvou letech,“ dodává.

Hlavní výhodou fotbalgolfu je podle něj jeho nízká finanční náročnost. Hráč potřebuje pouze pohodlné oblečení a libovolnou sportovní obuv. Zakázané jsou pouze kopačky se špunty, které by mohly poničit trávník.

„Fotbalgolf je sport pro všechny bez rozdílu věku. Nepotřebujete žádné vybavení, stačí pouze tenisky, míč zde zdarma zapůjčíme. Hra stojí 200 korun na osobu, pro děti od šesti do 15 let je hra za 100 korun, mladší si mohou zahrát zdarma,“ upřesňuje Pavel Wetter z Fotbal Parku Litomyšl.

„Fotbalgolf se dá hrát i v zimě, ale musí být sníh. V opačném případě se brodíte bahnem a hřiště se ničí. V takovém případě vstup na hřiště nepovolujeme,“ říká Lukáš Bernas z areálu v Dymníku, který je v tuzemsku nejstarší.

Mistrovství světa v Česku

Do Česka se sport dostal ze severských zemí. První zmínky o disciplíně podobné fotbalgolfu se objevují před více než třiceti lety v Dánsku. „V Dánsku je to přímo národní sport, velkou oblibu má ve Švédsku, Norsku, Španělsku, ale největší boom zažívá v Německu. Staví se tam teď okolo padesáti hřišť,“ říká Neumann.

Nový sport si získal i legendárního fotbalistu Antonína Panenku.
Nový sport si získal i legendárního fotbalistu Antonína Panenku. | Foto: Česká fotbalgolfová asociace

Milníkem byl rok 2004, kdy ve Švédsku vznikla Světová fotbalgolfová asociace, která určila první univerzálně platná pravidla. Od roku 2007 se začalo hrát mistrovství Evropy a světa. „Letošního mistrovství světa, které se mimochodem konalo v Česku, se zúčastnilo 300 hráčů ze sedmnácti zemí,“ upřesňuje Neumann. Už příští rok by v tuzemsku měla začít oficiální liga.

Ve světě si popularitu získává i další hybridní sport vzniklý na základě fotbalu a golfu - takzvaný footgolf. Ten se hraje na klasickém golfovém hřišti, ale s většími jamkami, do nichž se hráči snaží kopnout klasický fotbalový míč.

 

Právě se děje

Další zprávy