Do Česka míří nová banka z Francie, chce lákat na účet zdarma a netradiční kartu

Olga Skalková Olga Skalková
15. 12. 2016 8:02
Francouzská BNP Paribas, která dosud v Česku nabízela hlavně úvěry pod značkou Cetelem, podle neoficiálních informací chystá spuštění nového projektu Hello bank.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Hello bank

Praha – Finanční skupina BNP Paribas, jednička na francouzském bankovním trhu, chce rozšířit své aktivity v Česku. Chystá se zde spustit mobilní banku, kterou v jiných zemích provozuje pod značkou Hello bank.

Podle informací Aktuálně.cz ze dvou různých zdrojů se projekt intenzivně připravuje v Praze a ke spuštění nové značky má dojít příští rok, pravděpodobně v jeho první polovině.

Hello bank
Hello bank | Foto: Hello bank

BNP Paribas v Česku už téměř dva roky využívá bankovní licenci, kterou ve Francii drží její dceřiná společnost zaměřená na retailové služby BNP Paribas Personal Finance. Nadále zde ale vystupuje pod známější obchodní značkou Cetelem, pod níž předtím působila jako nebankovní poskytovatel úvěrů.

Internetovou doménu pro Hello bank (i ve variantě Hellou bank) si už skupina v Česku zaregistrovala. Pod touto značkou už oslovuje zákazníky v pěti zemích. Cílí zejména na lidi, kteří mají blízko k moderním technologiím a chtějí si bankovní služby zařizovat pohodlně sami online.

Hello bank je nízkonákladová banka, která nabízí běžné účty a transakce bez poplatků za podmínky určitého měsíčního příjmu nebo uložených úspor.

Vedle běžných či spořicích účtů a úvěrů ale nabízí také investice do cenných papírů, pojištění a finanční poradenství. Pokud klient potřebuje pomoc, obrací se prostřednictvím chatu na zaměstnance banky. Pro hotovostní vklady využívá Hello bank pobočkové sítě, která patří bankám z této skupiny.

V Česku chce nováček podle informací Aktuálně.cz přijít také s netradiční podobou platební karty. Prvky na ní budou umístěny svisle, zatímco u běžných bankovních karet je to horizontálně.

BNP Paribas prezentuje Hello bank jako stoprocentní digitální univerzální banku s ambicí být v této aktivitě evropskou jedničkou. Pod touto značkou funguje od roku 2013 ve Francii, Belgii, Německu a Itálii, od loňského léta také v Rakousku. Podle loňské výroční zprávy BNP Paribas se jí už podařilo získat celkem 2,4 milionu zákazníků.

Česká pobočka BNP Paribas zatím prodává půjčky přes internet a staví na splátkovém prodeji v kamenných a internetových obchodech a na vydávání platebních karet. Ve výroční zprávě za rok 2015 ale firma uvedla, že vyvíjí také depozitní bankovní produkty.

Přípravy a plán na spuštění Hello bank v Česku nechtěla pražská pobočka banky BNP Paribas potvrdit. „Spekulace nekomentujeme,“ říká Barbora Minksová, tisková mluvčí Cetelem.

Spuštěním Hello bank se bude francouzská bankovní jednička snažit v Česku oslovit mladší klienty, kteří se odklánějí od tradičních bank. Snahu o expanzi od přeměny někdejší splátkové společnosti na banku neskrývá.

Samotným spuštěním Hello bank ale plány na posílení pozice na českém trhu nemusí skončit. Pro akcionáře jsou české banky zdrojem stabilních příjmů a z toho důvodu jsou přístupnější k dalším investicím, přestože v současném období nízkých sazeb jsou podobné záměry v rámci bankovních skupin odkládány.

Lukrativní český trh ale po finančních institucích stále vyžaduje kamenné pobočky. Navzdory boomu a rostoucí oblibě online bankovních služeb totiž Češi podle průzkumů možnost zajít do pobočky vyžadují. BNP Paribas si to zřejmě uvědomuje, protože se letos účastnila výběrového řízení na poskytování finančních služeb na České poště. Stát se ale rozhodl jednat o podmínkách už jen s ČSOB.

Cetelem má zatím jen tři pobočky – v Praze, Brně a Ostravě.

 

Právě se děje

Další zprávy