Do Česka míří nová banka. Francouzi zvažují fúzi s Cetelemem

Olga Skalková, Hospodářské noviny
10. 10. 2014 11:43
Největší francouzská banka BNP Paribas chce expandovat v Česku. Už nyní zde nabízí půjčky přes Cetelem nebo služby firmám.
Foto: BNP Paribas

Praha - Francouzský bankovní gigant BNP Paribas, který v Česku vlastní největší úvěrovou společnost Cetelem, chce rozšířit aktivity na tuzemském trhu. Chystá se spustit novou banku.

Ke vstupu na český trh francouzská bankovní jednička nemusí procházet složitým licenčním řízením u ČNB. Chce využít princip jednotné bankovní licence a fungovat jako pobočka. Podobně to udělaly například mBank, která je organizační složkou polské BRE Bank, nebo Zuno, která patří do skupiny Raiffeisen International.

„Mateřská BNP Paribas Personal Finance se rozhodla v České republice zřídit pobočku. Zároveň zvažuje budoucí fúzi této pobočky se společností Cetelem,“ potvrdila Hospodářským novinám Barbora Minksová, mluvčí Cetelemu. „Více informací v tuto chvíli nebudeme zveřejňovat,“ dodala.

K půjčkám i účty a spoření?

Vzhledem k tomu, že BNP Paribas Personal Finance je ve francouzské skupině retailovou bankou, dá se z toho dovodit, že v Česku se bude rovněž zaměřovat na drobné klienty.

Nová francouzská banka nebude začínat na zelené louce. Svůj plán staví na silné pozici Cetelemu, který financuje nákupy ve 4500 kamenných a internetových obchodech, půjčuje online a vydal přes milion kreditních karet. V posledních letech prodává i hypotéky a různé druhy pojištění partnerských pojišťoven.

Ještě před pár lety se BNP Paribas Personal Finance soustřeďovala jen na spotřebitelské financování. V poslední době se ale ve Francii zaměřila i na účty a spořicí produkty a různé druhy zajištění na stáří, včetně penzijního připojištění.

Konkurent pro Société Générale

V Česku kromě Cetelemu vlastní BNP Paribas dvě další společnosti. Úvěrovou pojišťovnu Cardif, která ostatním bankám prodává pojištění schopnosti splácet ke spotřebitelským půjčkám a hypotékám. Kromě toho prostřednictvím společnosti Arval zajišťuje leasing a správu firemních vozidel. Na firmy se zaměřuje i BNP Paribas Fortis.

Vstup BNP Paribas rozšíří přítomnost francouzských bank v Česku, které se v něm s výjimkou Société Générale neprosadily. Société Générale ovládá trojku trhu Komerční banku a stavební spořitelnu Modrá pyramida.

Čtěte více v pátečních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy