Do Česka dorazil první vlak s naftou, která zůstala u zkrachovalé firmy v Bavorsku

ČTK ČTK
14. 10. 2016 10:12
Celkem má být vypraveno na 70 vlaků. Česko má v Kraillingu naftu zhruba za 1,2 miliardy korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat.
Nafta byla uskladněná u zkrachovalé soukromé německé firmy Viktoriagruppe.
Nafta byla uskladněná u zkrachovalé soukromé německé firmy Viktoriagruppe. | Foto: ČTK

Třemošná – Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr dnes odplomboval první vlak s českou naftou, která byla uskladněna v Bavorsku. Další vlak, také zhruba se 20 cisternami, přijede do skladu státního podniku ČEPRO v Třemošné u Plzně příští čtvrtek. "Odteď budou jezdit z německého Kraillingu do ČR minimálně dva vlaky týdně," řekl Švagr.

Odplombování sledoval premiér Bohuslav Sobotka, vedení firmy ČEPRO, německý velvyslanec v ČR a zástupci bavorské vlády. Sobotka i Švagr řekli, že ČR má dostatečné kapacity na uskladnění české nafty ve svých státních skladech, tedy u firem ČEPRO a MERO, a nebude využívat žádné sklady v zahraničí.

Nafta, která byla uskladněná u zkrachovalé soukromé německé firmy Viktoriagruppe, bude směřovat kromě Třemošné i do dalších provozů ČEPRO, tedy hlavně do Roudnice nad Labem, ale také do Hájku na Karlovarsku. První dovezená nafta podle Švagra splňuje veškeré parametry podle evropských norem.

První vlak převezl 980 tun nafty. Česko má v Kraillingu naftu zhruba za 1,2 miliardy korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat. Celkem má být vypraveno na 70 vlaků. Dopravu zajišťuje Čepro, smluvním dopravcem je ČD Cargo. Švagr potvrdil, že přeprava paliva bude stát nejvíce 60 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy