Bitcoin ztratil přes polovinu hodnoty. Do boje s kryptoměnami se pouští vlády, banky i Facebook

Jaroslav Krejčí
5. 2. 2018 13:22
Hodnota bitcoinu na burze klesla z prosincových téměř 20 tisíc dolarů na méně než osm. Může za to i strach z regulace.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Trh s bitcoinem a dalšími kryptoměnami prochází v posledním týdnu takzvanou korekcí.

Zatímco ještě na přelomu roku se tržní hodnota digitálních měn vyšplhala přes 800 miliard dolarů, na konci ledna podle serveru Coinmarketcap.com přesahovala 500 miliard a nyní je o více než 100 miliard níž.

Výprodej citelně zasáhl i nejznámější a nejvíce obchodovanou kryptoměnu bitcoin. Ten se dal v pondělí dopoledne nakoupit a prodat na lucemburské burze Bitstamp za méně než osm tisíc dolarů (přes 160 tisíc korun).

V prosinci přitom jeho cena vylétla až na téměř 20 tisíc dolarů (zhruba 400 tisíc korun). Trh tehdy popoháněla poptávka především menších investorů (většinou z asijských zemí - Korea, Japonsko či Vietnam), kteří nakupovali bitcoin a ostatní digitální měny s vidinou rychlého výdělku.

Následně však došlo k obratu a zhruba od poloviny prosince kurz bitcoinu klesá. Podle expertů za tím jednak stojí výprodej ze strany investorů, kteří jsou po nákupech za vyšší ceny v minusu a obávají se dalšího prohlubování ztráty.

Roli hrají také obavy z vyšší regulace. Například indická vláda minulý čtvrtek oznámila, že "nepovažuje kryptoměny za legální platidlo a použije všechny dostupné prostředky, aby je zastavila".

Kurz bitcoinu.
Kurz bitcoinu. | Foto: Thomson Reuters

Již dříve se mluvilo o razantnějším postupu vůči virtuálním měnám například v souvislosti s Jižní Koreou, která je z hlediska objemu obchodů na kryptoměnových burzách jedním z nejdůležitějších světových trhů. Tamní ministr spravedlnosti v lednu hovořil o možném budoucím zákazu kryptoměn, zatím však vláda přijala některá opatření, která mají zabránit tomu, aby se přes virtuální měny praly špinavé peníze.

Tvrdé výroky v minulých týdnech přišly i z Evropy. Ve společném prohlášení slíbili tvrdou regulaci před dvěma týdny německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron − bitcoin podle nich znamená "riziko pro finanční stabilitu".

O několik dní později vystoupila i britská premiérka Theresa Mayová, která chce proti kryptoměnám zasáhnout kvůli jejich údajné popularitě mezi kriminálníky.

Určitý dopad na negativní náladu na kryptoměnových trzích mohlo mít také oznámení sociální sítě Facebook, že bude blokovat jakékoliv reklamy propagující produkty a služby spojené s kryptoměnami.

A v neposlední řadě, pro bitcoin a další virtuální měny přišly nepříznivé zprávy i od velkých finančních domů ve Spojených státech i Velké Británii. Americké Bank of America, JPMorgan, Citigroup či britská Lloyds Bank zablokovaly možnost platit za nákup kryptoměn kreditními kartami. Obávají se totiž, že by mohlo přibývat klientů, kteří kvůli ztrátám nebudou schopni splácet své úvěry.

 

Právě se děje

Další zprávy