Do boje s africkým morem prasat se zapojí i armádní veterináři

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 8. 2017 10:17
Čtyřčlenná zásahová jednotka bude nasazena ve veterinárním asanačním ústavu Mankovice. Má provádět pitvy a laboratorní testy vzorků odebraných z ulovených a nalezených uhynulých prasat.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: iStock

Praha - Do boje s africkým morem prasat se zapojí armádní veterináři. Čtyřčlenná zásahová jednotka bude ode dneška nasazena ve veterinárním asanačním ústavu Mankovice. Informovalo o tom ministerstvo obrany.

"Úkolem skupiny bude provádět pitvy a laboratorní testy vzorků odebraných z ulovených a nalezených uhynulých prasat," uvedla Lada Ferkálová z Agentury vojenského zdravotnictví.

Armáda je podle ní připravena podpořit v případě masivního odstřelu divočáků nebo při větších úhynech civilní veterináře i více. Má však omezené kapacity, protože vojenských veterinářů v uniformě je 27, dodala Ferkálová. Zatím jsou tak nasazeni čtyři lidé, z toho dva veterinární lékaři, veterinární technik a řidič.

Stát vytyčil v zamořeném území několik pásem. V nejužším pásmu se nesmí lovit ani vnadit divočáci pod pokutou. Následuje takzvaná zelená zóna, která je sice v zamořeném území, ale lovit se v ní smí. V ní bylo zatím podle dostupných údajů odlovená necelá stovka divokých prasat.

V oblasti, které představuje část Moravy, v takzvané intenzivní zóně lovu, naopak stát motivuje myslivce a lovce větším zástřelným k vybíjení populace divokých prasat, aby se nemoc nerozšířila. V této části republiky bylo zatím odstřeleno přes 1900 divočáků, nejvíce na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku. Na území celého státu je myslivcům doporučený větší odlov.

Nemoc, která zabíjí prasata, neohrožuje zdraví lidí, ti ji však mohou přenášet na svém oblečení.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později nákaza potvrdila, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Dosud byla choroba potvrzena u 90 divokých prasat. Počet nalezených uhynulých prasat na Zlínsku celkem činí 159 kusů.

Zákaz vstupu, africký mor prasat. Lidé na Zlínsku nesmí do lesů a polí | Video: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy