Do boje o ruské miliardy se připletl i ministr Fischer

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
20. 1. 2014 5:30
Podle očitých svědků bylo jednání Klumpara s Fischerem emotivní. Ministr si šéfa banky "podal".
Ministr financí v demisi Jan Fischer
Ministr financí v demisi Jan Fischer | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ve státní České exportní bance, jejíž úvěrovou politiku šetří protikorupční policie, se před koncem loňského roku rozjela podivná hra s nesplácenými dluhy ruských sklářských firem. Banka se ocitla ve sporu se svým klíčovým akcionářem - ministerstvem financí - o to, jak zacházet s ruskými dlužníky.

V problému se osobně angažuje ministr Jan Fischer.

V čem konflikt spočívá? Česká exportní se rozhodla ruské sklářské pohledávky, u nichž není šance na vrácení půjčených peněz, prodávat. Chtěla jednotlivé případy posuzovat zvlášť a postupně na ně vypisovat výběrová řízení.

Ministr Fischer ale koncem roku začal tlačit na bleskový prodej celého ruského portfolia problematických sklářských úvěrů v jednom balíku. A to i s rizikem, že se tak smíchají bezcenné pohledávky s bonitnějšími, o jejichž koupi bude v Rusku zájem a jejichž cena by tedy mohla být při samostatném prodeji vyšší.

Mezi ministrem a generálním ředitelem banky Jiřím Klumparem kvůli tomu vypukl spor, který skončil kompromisem.

Banka sice upustila od prodeje jednotlivých pohledávek, odmítla ale přistoupit na šibeniční termíny navrhované Fischerovými lidmi. Právě tento konflikt stál křeslo šéfa bankovního oddělení "workoutu" (správy špatných pohledávek), manažera Jana Švomu, který musel banku počátkem prosince nedobrovolně ze dne na den opustit.

Podle očitých svědků bylo jednání Klumpara s Fischerem emotivní. "Fischer si Klumpara podal, mluvilo se hodně nahlas," popsal deníku Insider hádku jeden z úředníků.

Co si oba muži přesně řekli, není známo, šéf České exportní banky se ale od Fischera vrátil v mizerné náladě. A hned následující den musel banku na hodinu opustit šéf workoutu Švoma, tvrdošíjně odmítající prodávat pohledávky narychlo v jednom balíku. Klumpar zaměstnancům jeho nečekaný odchod vysvětlil "špatnou komunikací".

Fischer prosadil svou, ale ne úplně

Fischer nakonec v České exportní bance prosadil svou, ovšem jen zčásti. Těsně před vánočními svátky vypsala banka nové výběrové řízení na balík šesti sklářských úvěrů v nominální hodnotě kolem pěti miliard, rozjeté soutěže zastavila. Zato ale neuposlechla pokyn prodat miliardová aktiva za necelé tři týdny.

Sám Fischer své osobní angažmá v případě pohledávek exportní banky popírá. "Ministr Jan Fischer nic (rozuměj běžící výběrová řízení - pozn. red.) nezrušil, ani nenavrhoval. Prodej pohledávek probíhá v naprosto standardním režimu a nejtransparentnější cestou," tlumočil ministrovo stanovisko jeho mluvčí Ondřej Šrámek.

Zároveň ale připouští, že vedení resortu bylo v problému aktivní. "Ministerstvo financí za vedení exmistra Kalouska dlouhodobě neřešilo situaci České exportní banky, což potvrdila i zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu z roku 2012.  Současné vedení ministerstva se rozhodlo situaci řešit. Proto zvolilo tu nejtransparentnější cestu, výběrové řízení, které bylo vypsáno na konci roku 2013," dodává Šrámek.

Proč ale vedení úřadu tlačilo na překvapivě rychlý prodej celého balíku i se všemi jeho riziky, nevysvětlil.

Byznys v deníku Insider

Proč Fischer a vedení jeho ministerstva tlačili na překvapivě rychlý prodej pohledávek i se všemi jeho riziky? Odpověď v deníku Insider 

 

Právě se děje

Další zprávy