Dnes je den daňové svobody. Přestáváme pracovat na stát, začínáme dělat na sebe

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
22. 5. 2018 9:13
Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého si Češi vydělávají sami na sebe. Nejdříve se od daní letos opět osvobodili Irové.
Tady máte půlku koláče, drouhou snědl stát. Daňová hlídka upozornila na den daňové svobody | Video: Tomáš Cetkovský, Ondřej Neufus

Praha - Na dnešní den připadá podle výpočtů Liberálního institutu den daňové svobody. Označuje se tak pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby veškerý jeho příjem připadá státu.

Loni tento den připadl na 29. května. Češi tak na stát letos pracovali 142 dní, což je nejméně od roku 2000.

Posun dne daňové svobody k začátku roku je podle ředitele Liberálního institutu Martina Pánka kromě jiného způsoben patovou situací ve sněmovně, při které neexistuje důvod uplácet koaliční partnery financováním jejich oblíbených vládních programů.

Letošní den daňové svobody je o dva dny dříve než průměr OECD. Nejdříve daňovou svobodu přivítali v Irsku (7. 4.), Jižní Koreji (28. 4.) a ve Švýcarsku (5. 5.). Naopak nejdéle si na ni počkají ve Francii (23. 7.) a ve Finsku (13. 7.). Průměr OECD oproti minulému roku klesl o čtyři dny směrem k začátku roku. Podle šéfa Liberálního institutu je to důsledek hospodářského růstu v celém rozvinutém světě.

Za první republiky byl den daňové svobody v polovině února. "Mnohem raději bychom viděli posun dne daňové svobody tímto směrem díky technologickému pokroku, mezinárodnímu obchodu, vyšší produktivitě a zejména nižším vládním výdajům," dodal Pánek.

Odedneška přestáváte platit na stát.
Odedneška přestáváte platit na stát. | Foto: Den daňové svobody

Liberální institut při svém výpočtu vychází z kalkulací OECD. Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů k hrubému domácímu produktu, a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích.

Podle výpočtů společnosti Deloitte, která využívá jiné metodiky, připadne den daňové svobody letos na 23. června.

 

Právě se děje

Další zprávy