Dluhy českých domácností u bank v červnu opět stouply, v čele jsou úvěry na bydlení

ČTK ČTK
30. 7. 2021 10:38
Dluhy českých domácností u bank stouply v červnu meziměsíčně o 19,6 miliardy korun na 1,942 bilionu korun. Nefinančním podnikům naopak klesly, a to o 7,5 miliardy na 1,148 bilionu korun. Proti loňskému červnu byly dluhy domácností vyšší o 145,4 miliardy korun, dluhy firem byly o 20,8 miliardy nižší. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB).
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Dluhy domácností rostou vytrvale od února 2016. Bilion korun překonaly v květnu 2010, v září 2017 se jejich objem přehoupl přes 1,5 bilionu. Lidé si berou půjčky především na bydlení. V červnu měly domácnosti dluhy z úvěrů za bydlení za 1,506 bilionu korun, proti květnu tak stouply o procento. Spotřebitelské úvěry se podle ČNB meziměsíčně zvýšily o 0,9 procenta, dosáhly 269 miliard korun.

Zadlužení firem naopak kolísá. Loni meziměsíčně stouplo v lednu, březnu a dubnu a pak od srpna do října. V ostatních měsících klesalo. Od letošního ledna zadlužení firem zatím každý měsíc rostlo, pokles nastal až v červnu.

Z úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům mají při rozdělení podle původní doby splatnosti nejvýznamnější podíl dlouhodobé půjčky. V červnu jejich objem dosáhl 632 miliardy korun, což je 56 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru, uvedla banka.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

 

Právě se děje

Další zprávy