Stát kvůli rozpočtu zastavil prodej Dluhopisu Republiky. Projekt u lidí vzbudil zájem

ČTK ČTK
6. 1. 2022 11:33
Ministerstvo financí pozastavilo vydávání státních dluhopisů pro občany, takzvaný Dluhopis Republiky. Projekt chce úřad vyhodnotit v souvislosti s potřebou financování státního dluhu v letošním roce. Ve čtvrtek to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zatím poslední třináctá emise dluhopisů skončila 23. prosince a lidé si objednali rekordní objem dluhopisů za 41,1 miliardy korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

"Žádné další peníze nepotřebujeme pro financování státního dluhu. Program dluhopisů se neruší, ale není potřeba dalších emisí. Pokud se ukáže, že je potřeba peněz, tak budeme informovat," uvedl ministr.

Ministerstvo ve čtvrtek upozornilo v souvislosti s třináctou emisí Dluhopisů Republiky, že nejde o rekordní výsledek úpisu pouze v kontextu obnoveného prodeje na konci roku 2018. "Jde o naprosté maximum i v celé historii prodeje státních dluhopisů určených pro občany od roku 2011. Tehdy bylo dosaženo nejvyššího úpisu v prosinci roku 2012, kdy byly upsány dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě téměř 30 miliard korun," uvedl úřad.

Ve Strategii financování státního dluhu, kterou ve čtvrtek ministerstvo zveřejnilo, není uvedena celková suma potřebná letos na financování dluhu. Stanjura uvedl, že předběžně úřad pracuje s částkou zhruba 573,5 miliardy korun. Jde o 273,5 miliardy korun, které bude potřeba na letošní splátky dluhopisů, a očekávaný schodek rozpočtu maximálně 300 miliard korun.

Konečnou částku tak ministerstvo zveřejní v rámci aktualizace dokumentu po vypracování státního rozpočtu na letošní rok. Země zatím hospodaří v rozpočtovém provizoriu.

Ministerstvo financí v pilotní fázi začalo takzvaný Dluhopis Republiky pro občany prodávat 3. prosince 2018. Během třinácti upisovacích období lidé podle dokumentu nakoupili dluhopisy za zhruba 79,6 miliardy korun. Největší zájem byl zatím o takzvaný protiinflační dluhopis, který nabídl resort poprvé ve třetí emisi.

 

Právě se děje

Další zprávy