Dlouhodobě nezaměstnaných v ČR ubývá, je jich už méně než třetina

ČTK ČTK
2. 5. 2018 11:22
Podobně jako dlouhodobá nezaměstnanost klesá ve většině států EU také nezaměstnanost mladých ve věku mezi 15 a 24 lety.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Economia

Praha - Lidí, kteří nemají práci déle než jeden rok, v Česku ubývá, tvoří už méně než třetinu nezaměstnaných. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných v ČR klesl za poslední rok o 7,8 procentního bodu na 31,4 procenta.

Nižší byl v loňském 4. čtvrtletí jen v severoevropských zemích a Velké Británii. Nezaměstnanost mladých má Česko druhou nejnižší v Evropské unii. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

V průměru států EU se podíl dlouhodobě nezaměstnaných na nezaměstnanosti snížil o 2,1 procentního bodu na 44,5 procenta. Snížil se ve většině zemí. Nad průměrem je sedm zemí unie. Nejvyšší podíl má Řecko se 71,6 procenta a Slovensko se 62,8 procenta.

Naopak nejnižší podíl dlouhodobě nezaměstnaných byl loni ve 4. čtvrtletí ve Švédsku s 20,9 procenta. V Dánsku to bylo 25,2 procenta a ve Finsku a Británii shodně 26 procent.

Podobně jako dlouhodobá nezaměstnanost klesá ve většině států EU také nezaměstnanost mladých ve věku mezi 15 a 24 lety. V Česku byla v loňském čtvrtém čtvrtletí na 6,3 procenta, tedy po Německu se 6,1 procenta druhá nejnižší. Nad unijním průměrem 16,2 procenta bylo nejvýše Řecko se 43,6 procenta a Španělsko, kde práci nemělo 37,5 procenta mladých lidí.

Nezaměstnanost lidí mezi 15 a 64 roky, kterou ČSÚ počítá jako jejich podíl k ekonomicky aktivním lidem a očišťuje ji od sezonních vlivů, se letos v březnu snížila na 2,2 procenta. Před rokem byla o 1,1 procentního bodu vyšší. U mužů byla letos v březnu 1,8 procenta, u žen 2,7 procenta.

Čísla za březen už dřív zveřejnil Úřad práce ČR, který nezaměstnanost uvádí jako podíl lidí bez práce ze všech obyvatel ve věku 15 až 64 let. V březnu klesla podle úřadu práce nezaměstnanost v Česku na 3,5 procenta ze 4,8 procenta před rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy